Няколко хиляди души днес участваха в протестно шествие в Париж с призив да бъде отменен закон, позволяващ хомосексуалните бракове. Протестът бе свикан шест месеца преди президентските избори във Франция.

© БТА

Плакат с надпис "През 2017 година ще гласувам за семейството" бе начело на кортежа, в който се включиха също родители с деца и възрастни хора. Според полицията участниците в шествието из буржоазните квартали на западен Париж са били 24 000, а според организаторите - 200 000.

Демонстрантите протестираха и срещу използването на асистирани репродуктивни техники (АРТ) и сурогатни майки, които да помагат на еднополовите двойки да имат деца. Във Франция асистираната репродукция е позволена само при безплодни хетеросексуални двойки, а сурогатното майчинство е забранено.

Групата, организирала протеста, се представя като насърчаваща традиционния семеен модел от "една майка и един баща". Тя се надява да окаже влияние на дебатите преди изборите за президент догодина. Никой от основните претенденти за Елисейския дворец не присъства на шествието. Законът от 2013 г., който разреши гей браковете, извади наяве дълбоки разделения във френското общество и породи големи протести "за" и "против" такива съюзи, отбелязва АП.

© БТА