Хиляди домакинства в столичните райони Люлин, Надежда, Обеля и Захарна фабрика останаха близо 20 часа без ток, топла вода и парно заради пожар в кабелен колектор на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Екипи на компанията захранват голяма част от засегнатите квартали по алтернативен начин, за да могат хората да изкарат нощта. Електрозахранването почти на всякъде е възстановено, съобщи репортерката на "По света и у нас" Вера Александрова. Около 5 хиляди души в "Люлин - 4" още са без ток. От ЧЕЗ обещаха до два часа да бъде възстановено електрозахранването във всички домакинства.

Тази сутрин столичният район "Люлин" осъмна на тъмно и студено. Причината - огромна авария в камерния колектор, който захранва с ток хиляди домакинства. Кражба на трансформаторно масло пък причини изгаряне на трансформатор и остави без ток в неделния ден и 400 клиенти на ЧЕЗ в кв. "Надежда". Освен без електричество, жителите на един от най-големите квартали в София - "Люлин" останаха и без парно и топла вода, защото абонатните станции във входовете работят с ток. Това създаде огромни затруднения на хората, живеещи в засегнатите райони и особено на семействата с малки деца.

Атанаска Илиева: Децата са ми малки ей ги на 5 години. Нито мога да им сготвя, нито нищо чудя се къде да ида да ги нахраня, а с какви пари да ги нахраня по заведенията?

Пенсионерите Васил и София Колеви са свикнали от години на лишения и понасят липсата на ток и топла вода по-леко. Възрастните хора от години избягват да използват често електрическите уреди, защото им излиза много скъпо.

Васил Колев: Дървата ето ги, вижте ги. Заредил съм се с дърва. Пренасям, пъшкам, но няма да се откажа от това.

В ранния следобед повечето малки квартални магазинчета в Люлин не работеха. Екипите на ЧЕЗ ще работят докато възстановят тока на всички домакинства.