НОВИНИ

Хиляди излязоха на протест в Румъния срещу готвени реформи в правосъдието

Само девет месеца след най-големите протести в посткомунистическа Румъния снощи отново хиляди излязоха по улиците в редица градове. Поводът са готвени законодателни промени, които целят да засилят контрола на управляващите в съдебната власт. Напрежение предизвикват и планираните промени в данъчното законодателство.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
18:02, 06.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Промените целят, най-общо, намаляване на ролята на президента при избирането на главния прокурор на Румъния и при избирането на прокурора, ръководещ Дирекцията за борба с корупцията. Същевременно се увеличават правомощията на министъра на правосъдието, както при назначаването, така и при уволняването им. Според готвените промени изпълнителната власт би увеличила контрола си и върху дейността на Юридическия инспекторат.

Това не е първият опит на управляващата коалиция да овладее един от липсващите ѝ лостове за придобиване на по-пълен контрол върху държавния апарат.

Крадци! Те са просто крадци, които са се докопали до властта и не искат да я изпуснат.

За разлика от протестите през февруари, този път не става дума за вече приета спешна правителствена наредба, а за предложение за промяна на закона, което трябва да бъде гласувано от парламента. Имайки предвид мнозинството на управляващите обаче, възможността за приемането му изглежда напълно реална. Не случайно, вчерашният протест, започнал пред правителството, премина в шествие до Румънския парламент.

Недоволството срещу правителството през последните дни нарасна също и заради готвените промени в данъчното законодателство и по-точно преминаването на социалните осигуровки от работодателите към служителите.

Днес, явно за да не разбунва още повече духовете, правителството отложи заседанието, на което трябваше да приеме данъчните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции
Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции
В България масово се използват антибиотици при отглеждането на животни
В България масово се използват антибиотици при отглеждането на животни