НОВИНИ

Хиляди излязоха на протест в Унгария срещу новия закон за извънредния труд

Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария, за да протестират срещу правителството на десния премиер националист Виктор Орбан. В столицата Будапеща и 60 други града имаше демонстрации срещу новия закон за извънредния труд - наричан от критиците "робски закон".

bnt avatar logo
от БТА
21:48, 19.01.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света
хиляди излязоха протест унгария новия закон извънредния труд

Митингите са организират ежеседмично, откакто законът беше приет в средата на декември. През предишните седмици броят на демонстрантите беше доста по-голям, отбелязва ДПА. В своя пик демонстрациите в унгарската столица събираха 10 000 човека.

Наред с останалите спорни реформи, промените в трудовото законодателство предвиждат да бъде увеличен до 400 годишният брой на извънредните часове труд, които работодателят може да поиска от служителите си.

Орбан настоя, че всякакви допълнителни часове труд ще бъдат полагани доброволно, докато протестиращите и синдикатите твърдят, че със закона се въвежда шестдневна работна седмица.

Протестното движение прерасна в по-широк протест срещу управлението на Орбан, а като ключови теми се оформиха и пристрастното отношение на десните медии и корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е готов да предложи компромис по въпроса за  имиграцията
Тръмп е готов да предложи компромис по въпроса за имиграцията
Поход на жените в САЩ срещу администрацията на Тръмп
"Поход на жените" в САЩ срещу администрацията на Тръмп