1500 майстор-готвачи от целия свят и хиляди почитатели изпратиха в последния му път Пол Бокюз,наричан "папата на френските гастрономи". Хората като него не се оплакват, те се почитат, каза един от тях. Пол Бокюз почина на 91 години на 20 януари в родната си къща в някогашно село, сега предградие на Лион.

Виртуози в кулинарията и обикновени почитатели отдадоха последна почит на Мосю Пол, както го нарича целият свят в катедралата Сен Жан в Лион.

Пиер Троагро, шеф готвач: Любимата ти река Сона прелива от тъга, но ние няма да тъжим, защото ти не би го поискал, ти който се забавлява толкова много.

Вътрешният министър на Франция Жерар Колон и бившият външен министър Лоран Фабиюс, привърженик на гастрономо дипломацията също присъстваха. Пол Бокюз, издигнал изкуството в кухнята на световно ниво, е смятан за основател на "новата кухня", която държи на качеството на продуктите и за която той казва, че е нищо в чинията и всичко в сметката. Ресторантът му над родната му къща е сред малкото с три звезди Мишлен. Супа от трюфели Валери Жискар Дестен, филе от калкан с юфка или краве сирене от района на Гренобъл, а за десерт ванилов сладолед, е идеалното за маестрото меню.

Трябва да бъдем внимателни - когато си мислим, че сме успели, сме се провалили. Трябва винаги да сме по-добри, казва Бокюз, кавалер на почетния Легион и на чието име е наградата на неофициалния световен шампионат за готвачи.

© БТА / Philippe Desmazes / Pool Photo via AP