НОВИНИ

Хиляди каталунци протестираха срещу ареста на министри

Хиляди протестираха пред сградата на парламента в Барселона, срещу ареста на 8 лидери на уволненото каталунско правителство. Според хората, правителството на Мариано Рахой е започнало лов на вещици сред доскорошните каталунски лидери. Бившият премиер на автономната област Карлес Пучдемон разпросрани видеопослание, в което настоя за незабавното освобождаване на членовете на кабинета му. Очаква се днес да стане ясно дали искането за европейска заповед за арест на Пучдемон ще бъде уважено.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:00, 03.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Свобода за политическите затворници" - с този призив хиляди хора протестираха в Барселона и други каталунски градове. Настояват за незабавното освобождаване на осемте каталунски министри, които вчера бяха оставени в ареста. Един е пуснат под гаранция от 50 хиляди евро, защото е подал оставка преди едностранното обявяване на независимост.

- жена:Тези политици не получиха правото на справедлив процес. Бяха вкарани в затвора без да са извършили престъпление. Те са хората, които сме избрали да ни представляват. Свидетели сме на диктатура като от времето на Франко.

Уволненият премиер Пучдемон и още четирима бивши министри, които са в Брюксел предстои да разберат дали ще бъде издадена европейска заповед за ареста им. А от неизвестна локация, бившият каталунски лидер осъди задържането на министрите му.

;
Карлес Пучдемон, бивш премиер на Каталуния: Като премиер на легитимно избраното каталунско правителство настоявам за незабавното освобождаване на членовете на моя кабинет. Трябва да бъде сложен край на политическите репресии. Решението на испанското правителство да арестува каталунските министри е огромна грешка. Това е атака срещу демокрацията. Това е безпрецедентна постъпка, която е абсолютно неприемлива в демократична Европа.

Едно нещо е сигурно за бъдещето на Карлес Пучдемон - заповедта за арест го лишава от правото да участва на регионалните избори на 21 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се МВР да обяви подробности за снощната акция в София
Очаква се МВР да обяви подробности за снощната акция в София
Кметът на Хитрино даде отчет за изхарчените средства по възстановяването
Кметът на Хитрино даде отчет за изхарчените средства по възстановяването