НОВИНИ

Хиляди християни участваха в богослужението за Второ Възкресение

В неделя на Великден Евангелието се чете на различни езици - църковният празник е известен като Второ Възкресение, защото за втори път след нощта се четат текстове, които разказват за възкресението на Божия син. Патриарх Неофит благослови българите и оглави тържественото богослужение в църквата "Св. Неделя".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:59, 16.04.2017 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

След тържественото Пасхално богослужение в полунощ, днес по обед във всички православни църкви в страната се отслужва Второ Възкресение. Стотици дойдоха в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя", за да се преклонят пред саможертвата и възкресението на Божия син всеки със своите желания и стремежи.

БНТ- Какво ще пожелаете на българите на най-хубавия празник?

- По-добър живот. И повече смирение и повече обич между хората, защото злобата не е градивна.

- Много здраве и ще има пожелая работодателите да им дават по-високи заплати, защото хората, които могат да задържат българите в България са те.

- Да имат по всяко време божия благословия, светли и благословени празници и повече да се обичаме и да си помагаме. Това е посланието към всички българи според мен.

Днешното богослужение се нарича Второ Възкресение, защото за втори път след полунощ се четат евангелските текстове за Възкресението на Божия син. За разлика от снощи, когато в тестовете се говори как жените мироносици откриват празния гроб на Иисус Христос, днес в тях се разказва за появата му пред неговите ученици и за неверието на апостол Тома. За това, че той иска да пипне нозете и ръцете на Божия син и за думите на Спасителя - "Тома, ти видя и затова повярва, блажени са онези, които не са видели и са повярвали".Днес евангелието беше прочетено на 10 различни езика като символ на единението на църквата. Черковнославянски, български, латински, гръцки, руски, английски, немски, френски, румънски и иврит.

В патриаршеското и синодално пасхално послание Патриарх Неофит призова да се стремим да подражаваме на Божия син, чиято сила са били всепобеждаващото смирение и любов.

+Неофит, Патриарх Български: Поздравяваме със Христовото Възкресение всички верни чеда на православната ни църква в родината и далеч от нея и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца. Благодатта и мирът на нашия господ Иисус Христос и общението в светия дух да бъдат със всички нас, амин! Христос Воскресе! Во истину Воскресе!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пхенян: Няма нищо изненадващо в ракетните изпитания
Пхенян: Няма нищо изненадващо в ракетните изпитания
Гръцката полиция арестува девет души за трафик на хора
Гръцката полиция арестува девет души за трафик на хора