НОВИНИ

Хиляди кукери "гониха злите сили" в Благоевград

Хиляди кукери "гониха злите сили" в Благоевград днес по време на десетото издание на общинския фестивал на кукерските и маскарадните игри. Зрелищното дефиле по бул. "Св.св. Кирил и Методий" бе наблюдавано и аплодирано от многолюдна публика.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:36, 07.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
хиляди кукери гониха злите сили благоевград

Общо 13 групи от различните квартали на града и селата в общината участваха в шумния и весел маскарад. Пред жури от специалисти те представиха стародавни народни обичаи, разиграха сватби и весели сценки с колоритни старци и бабички, пяха коледни песни, наричаха за здраве, плодородие, успешна и щастлива нова година.

"Като българин не може да не ме вълнува това кукерско дефиле, коментира пред репортер на БТА кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Това е радост за всеки българин, защото е празник на обичаите, традициите, на българския дух. Много се радвам, защото това е десетото юбилейно издание на нашия общински празник, все повече и повече са участниците, все повече и повече са хората, които наблюдават шествието на кукерите. Може би най-радостното е, че има много малки участници, много деца".

Този празник, по думите на кмета, се прави най-вече за децата, защото те са тези, които ще пренесат във времето обичаите и традициите, завещани ни от дедите. Кукерите, добави Атанас Камбитов, са историята, миналото, които трябва да се помнят. Народ без минало няма и бъдеще, убеден е кметът на Благоевград.

Първи пред журито и зрителите дефилира днес една от двете групи на благоевградския квартал "Грамада" с повече от 200 участници. След тях с над сто души - от пеленачета до 80-годишни дядовци и баби, пременени в народни носии или надянали тежки кукерски костюми и маски, се представи групата от село Зелен дол, което наброява едва 230 жители.

По-късно днес следобед, след края на многочасовия маскарад, фестивалното жури ще обяви носителите на групови и индивидуални награди. Ще бъдат раздадени отличия за "Най-малък кукер", "Вярност и придържане към традициите", "Масовост", "Иновации", "Най-добра маска и костюм", "Артистичност", "Най-добра композиция", "Най-добра мечкарска група", "Най-артистични старци", "Най-колоритна младоженска двойка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоук Сити уволни Марк Хюз
Стоук Сити уволни Марк Хюз
Двама души са ранени при експлозия близо до вход на метрото в Стокхолм
Двама души са ранени при експлозия близо до вход на метрото в Стокхолм