НОВИНИ

​Хиляди лекари протестираха в литовската столица Вилнюс

Хиляди млади лекари протестираха в литовската столица Вилнюс. Техните искания са по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:36, 05.01.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
​хиляди лекари протестираха литовската столица вилнюс

Млади литовски лекари организираха шествие във Вилнюс с искане за по-високи заплати. Те настояват възнагражденията им да се увеличат до размера на две средни заплати или около 2100 евро.

В момента средните заплати на младите специалисти са между 800 и 900 евро. Според литовското здравно министерство увеличение е възможно, ако то бъде заложено като приоритет.

Лекарите обаче не виждат ясна перспектива и изтъкват, че настоящото положение кара мнозина от тях да емигрират в западни страни.

В съседна Полша над 3500 лекари протестираха срещу увеличение на работното им време и поискаха повишаване на бюджета на общественото здравеопазване.

Те отказаха да работят извънредно и това се отрази на нормалната работа на редица болници. Държавното здравеопазване в Полша страда от недостиг на кадри и средства.

Заради лоша организация в някои райони чакането за платени от държавата процедури може да отнеме години. Ниските доходи карат лекарите да работят допълнително в частни клиники или да емигрират в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава опасността от наводнения в Германия
Остава опасността от наводнения в Германия
Експерти: Хлябът няма да поскъпне след скока на цената на тока за бизнеса
Експерти: Хлябът няма да поскъпне след скока на цената на тока за бизнеса