НОВИНИ

Хиляди мотористи участваха в масовото нощно каране по улиците на София

Хиляди мотористи за пореден път кръстосаха улиците на София в "Масовото нощно каране 2017-а". Най-голямото подобно събитие, което се провежда всяка година, цели да напомни, че мотористите също са участници в движението и шофьорите трябва да бъдат внимателни и толерантни към тях. Внушителното шествие на две колела буквално "събуди" улиците на София. За съжаление обаче, катастрофите с участието на мотористи от началото на тази година са 323. 23-ма са загинали.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Станислав Златев
08:26, 24.09.2017
7709
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Хиляди мотори и мнооого бензин - така минути след 22 ч. изглеждаше Околовръстното на София. Масовото мотошествие събра за трета поредна година мотоентусиасти.

Александър Бакалов, "София Райдърс": Хората стават все по-толерантни, стават все по-спокойни. Ние сме като вас, дали караш мотор, или караш кола, или си пеша на улицата - ти си пеша, баща, брат, сестра, майка, дете, син дъщеря на някого и това е смисълът на цялата тая работа, която ние правим - да покажем, че ни има и че караме на две колела и обичаме нещо, не означава, че сме лоши хора.

Хилядите мотори тръгнаха от Околовръстното в 22:45.

Идеята на шествието е да привлече вниманието към мотористите - 23-ма са загинали от началото на година, 250 са ранените. Висока скорост, неспазване на дистанция, отнемане на предимство и навлизане в насрещното движение са най-честите причини за катастрофи с мотористи.

Моторист: По отношение на културата на мотористите работим сериозно по въпроса, по отношение на културата на каране на автомобилистите не мисля, че особено много се е променила. Много ни застрашават обратните непозволени завои, голяма част от нашите колеги заради това катастрофираха тежко, включително и аз пролетта катастрофирах.
Чавдар Ташев: Важно е да си купите хубава каска, хубаво яке - при евентуално падане да ви няма нищо. Има протектори, ръкавици, какво ли още не.
БНТ: Тая машина не е ли мощна?
Янислав, моторист: Не е. 200 кубика.
БНТ: Това какво значи? Голямо, малко, мощно, немощно? - Средно. - Колко може да вдигне? - 200 и малко. - Ти колко си вдигал? - 200. - Ама в града или извън града? - Извън града, извън града.
Александър Марков: Много шум, много мотори и много бензин - това е голямото нощно каране на София тази година.

В мотошествието участва и мотоклубът "Сърдити старчета".

Милен Петков, мотоклуб "Сърдити старчета": Всички сме хора и независимо дали на две, или на четири колела - трябва да се съобразяваме с правилата на пътя. - Ти деца имаш ли? - Имам, да. - Жена имаш? - Имам. - И си моторист. - Абсолютно.

И тази година - както всяка друга, сърдити шофьори, нетърпеливи да изчакат мотоколоната, за малко не предизвикаха катастрофа на Орлов мост.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За чистота на въздуха в София
За чистота на въздуха в София
Шестима пострадаха при нападение с киселина в Лондон
Шестима пострадаха при нападение с киселина в Лондон