Хиляди мотористи за пореден път кръстосаха улиците на София в "Масовото нощно каране 2017-а". Най-голямото подобно събитие, което се провежда всяка година, цели да напомни, че мотористите също са участници в движението и шофьорите трябва да бъдат внимателни и толерантни към тях. Внушителното шествие на две колела буквално "събуди" улиците на София. За съжаление обаче, катастрофите с участието на мотористи от началото на тази година са 323. 23-ма са загинали.

София

Хиляди мотори и мнооого бензин - така минути след 22 ч. изглеждаше Околовръстното на София. Масовото мотошествие събра за трета поредна година мотоентусиасти.

Александър Бакалов, "София Райдърс": Хората стават все по-толерантни, стават все по-спокойни. Ние сме като вас, дали караш мотор, или караш кола, или си пеша на улицата - ти си пеша, баща, брат, сестра, майка, дете, син дъщеря на някого и това е смисълът на цялата тая работа, която ние правим - да покажем, че ни има и че караме на две колела и обичаме нещо, не означава, че сме лоши хора.

Хилядите мотори тръгнаха от Околовръстното в 22:45.

Идеята на шествието е да привлече вниманието към мотористите - 23-ма са загинали от началото на година, 250 са ранените. Висока скорост, неспазване на дистанция, отнемане на предимство и навлизане в насрещното движение са най-честите причини за катастрофи с мотористи.

Моторист: По отношение на културата на мотористите работим сериозно по въпроса, по отношение на културата на каране на автомобилистите не мисля, че особено много се е променила. Много ни застрашават обратните непозволени завои, голяма част от нашите колеги заради това катастрофираха тежко, включително и аз пролетта катастрофирах.
Чавдар Ташев: Важно е да си купите хубава каска, хубаво яке - при евентуално падане да ви няма нищо. Има протектори, ръкавици, какво ли още не.
БНТ: Тая машина не е ли мощна?
Янислав, моторист: Не е. 200 кубика.
БНТ: Това какво значи? Голямо, малко, мощно, немощно? - Средно. - Колко може да вдигне? - 200 и малко. - Ти колко си вдигал? - 200. - Ама в града или извън града? - Извън града, извън града.
Александър Марков: Много шум, много мотори и много бензин - това е голямото нощно каране на София тази година.

В мотошествието участва и мотоклубът "Сърдити старчета".

Милен Петков, мотоклуб "Сърдити старчета": Всички сме хора и независимо дали на две, или на четири колела - трябва да се съобразяваме с правилата на пътя. - Ти деца имаш ли? - Имам, да. - Жена имаш? - Имам. - И си моторист. - Абсолютно.

И тази година - както всяка друга, сърдити шофьори, нетърпеливи да изчакат мотоколоната, за малко не предизвикаха катастрофа на Орлов мост.