НОВИНИ

Хиляди на протести в Гърция срещу реформите

Хиляди хора излязоха днес на улицата в Атина, за да протестират срещу реформи, предвидени в спасителните споразумения на Гърция, като продажба на електроцентрали, потенциални намаления на пенсии и съкращения във финансирането на държавните болници, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:19, 25.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света
хиляди протести гърция реформите

Най-малко три отделни последователни демонстрации се провеждат днес пред парламента и министерствата на финансите и на труда.

Работещите в държавните болници обявиха стачка с настояване за повече средства за здравеопазването и в знак на протест срещу лошите условия на труд. Обслужват се само спешните случаи. От синдиката на медицинския персонал ПОЕДИН заявиха пред гръцката телевизия, че медицинските сестри стачкуват срещу намаленията на заплати и влошаващите се условия на труд, допълва ДПА. От синдиката отбелязаха, че 70 процента от медицинското оборудване е остаряло, а медицинският персонал е претоварен, като на една сестра се падат 40 пациента.

Смята се, че 18 000 млади лекари и хиляди медицински сестри са емигрирали след началото на икономическата криза в Гърция през 2010 г.

В понеделник влиятелният синдикат на държавната електрическа компания ДЕИ започна 48-часова стачка срещу планираната продажба на ТЕЦ-ове. Синдикатът заплаши с удължаване на стачката и на спиранията на тока, ако правителството не се откаже от приватизацията. Работещи в ДЕИ хвърлиха чували с лигнитни въглища на стълби в близост до парламента в знак на съпротива на продажбата на електроцентрали на лигнитни въглища.

Пенсионери също излязоха на протест, за да се обявят против намаляването на пенсиите.

Гърция зависи от международна финансова помощ от 2010 г. и бе принудена да въведе серия икономии и увеличения на данъци, за да получава спешни заеми, припомня АП.

Настоящата трета поред спасителна програма изтича през август и Гърция се надява, че след това ще бъде в състояние да се финансира от международните пазари, допълва ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Сидеров не е изразител на външната политика на правителството
Цветан Цветанов: Сидеров не е изразител на външната политика на правителството
Комисията по култура ще обсъди проблема с ниските заплати на музикантите от БНР
Комисията по култура ще обсъди проблема с ниските заплати на музикантите от БНР