НОВИНИ

Хиляди опечалени се събраха за годишнината от клането в Сребреница

Хиляди опечалени, сред които роднини на жертви, се събраха за 24-тата годишнина от клането в Сребреница, отнело живота на 8000 босненски мюсюлмани. Това е най-масово убийство в Европа след Втората световна война.

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 11.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Церемонията при мемориалния център Поточари край Сребреница включва погребението на още 33 жертви, разпознати чрез ДНК- тестове. В центъра вече са положени останките на 6 610 убити от босненската сръбска армия в защитения навремето от ООН босненски мюсюлмански анклав. Холандски ветерани от международните сили в Сребреница през 90-те отново дадоха на съд холандското правителство с искане за извинение и потвърждаване на воинската им чест, защото са били изпратени на "мисия невъзможна".

Мевлид Халилович - роднина на жертва от Сребреница: Всичко е дело на нашите сръбски съседи, на хора, живели тук, край нас. Не мога да разбера извършителите на убийствата, не знам как са могли. Това ме боли най-много.

Клането в Сребреница и другите масови убийства на Балканите от режима на Милошевич и неговите подчинени, остават неизличими петна върху съвестта на човечеството, докато не се раздаде правосъдие, каквото все още няма, заяви днес косовският премиер Рамуш Харадинай. За Сребреница има 47 осъдени на общо над 700 години затвор, има четири доживотни присъди за геноцид и престъпления срещу човечеството. Няма място за разпалваща реторика, порицание, ревизионизъм и прослава на военните престъпления, заявиха в обща декларация Федериха Могерини и Йоханес Хан. Те подчертаха, че приоритет на всички политици в Босна по пътя към евроинтеграция трябва да е насърчаване на диалога и взаимното уважение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчните складове за горива ще се контролират автоматично
Данъчните складове за горива ще се контролират автоматично
Изслушаха кандидатите за членове на СЕМ
Изслушаха кандидатите за членове на СЕМ