НОВИНИ

Хиляди почетоха жертвите на терористичния акт в Ханау

В Германия почетоха с бдения жертвите на атаката в град Ханау, при която крайнодесен екстремист откри стрелба и уби деветима. Както вчера стана ясно има българин, който е сред убитите. Калоян Велков е бил в бара за наргиле в центъра на Ханау. Съпругата на Велков е научила, че той е сред жертвите на стрелеца от братовчедка, която живее в Германия. Убитият българин е от Мездра, но заминал преди няколко години да работи в Германия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:21, 21.02.2020
Чете се за: 00:26 мин.
По света

В Берлин също хората спонтанно се събраха, за да запалят тихомълком свещи и да положат бели рози.

Разследващите определиха нападението като терористичен акт. Към германското правителство бяха отправени призиви за още усилия в борбата с екстремизма.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Трябва да поемем своята отговорност - да обърнем внимание на езика в политиката, в медиите и навсякъде в обществото. Нека се противопоставим на лишаването от достойнство на отделни хора или малцинства в тази страна.

Всички жертви са имигранти, сред тях и българин. Петима от убитите са от турски произход, но се смята, че има и кюрди.

Подобна трагедия е нетипична за град Ханау. Но в Германия са налице расистки и ксенофобски прояви. Преди дни бяха арестувани членове на екстремистка група, планирала атентати срещу мюсюлмани в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтича крайният срок за изтеглянето на лотарийни билети от търговската мрежа
Изтича крайният срок за изтеглянето на лотарийни билети от търговската мрежа
Валежите ще спрат
Валежите ще спрат