НОВИНИ

Хиляди поклонници посетиха Рилския манастир за Успение на Свети Иван Рилски

Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски. Хиляди поклонници се събраха в Рилския манастир, за да се покланят пред неговите свети мощи и да се помолят за здраве и благополучие.

bnt avatar logo
от Десислава Димчева
20:13, 18.08.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Свети Иван Рилски е почитан като небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога. Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Всяка година на тази дата светата обител се изпълва с поклонници от близо и далеч.

Вярващи не само от България, но и от чужбина започнаха да се стичат в Светата обител още от ранни зори, за да се помолят за здравето на семействата си и да се докоснат до чудотворните мощи на светеца.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков посети манастира за празника, като инспектира района със срутищата по трасето към Рилския манастир.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройство: Знаем, срещу природата трудно се борим, но тук сме предприели необходимите действия и сме предвидили още от понеделник да започнем, макар и с краткосрочното укрепване на ската, за да може да отпушим максимално бързо и движението. Около 40 дни ще трае обрушване и поетапното замрежване.

През целия ден полицейски служители регулираха движението заради проблема със срутища в района.

Много поклонници, които посещават Светата обител на празници резервират предварително места, за да пренощуват в стаите за туристи в манастирския комплекс.

Отец Макарий: Броят на туристите като цяло е голям. Но ние на тези празници сме благодарни, че посрещаме не туристи, а поклонници и християни, вярващи хора и техният брой наистина се увеличава в такива дни като днешния Успението на Свети Иван Рилски . Ние предимно трябва да се съсредоточим върху духовното измерение на празника, защото всичко онова което виждате тук като архитектура, като сгради - то е построено единствено с благодатното присъствие и съдействие на Свети Иван Рилски, заради който идват хората тук, особено на днешния ден.

Рилският манастир е предпочитана туристическа дестинация по отношение на поклонническия туризъм. Годишно се посещава от около 800 000 туристи, като освен български граждани, тук идват хора от още 160 националности. Рилският манастир е сред стоте национални туристически обекта под егидата на ЮНЕСКО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски граждани се отказват от балнеолечение у нас заради спада на лирата
Турски граждани се отказват от балнеолечение у нас заради спада на лирата
Новите правила за ТЕЛК може да оставят до 200 000 души без инвалидна пенсия
Новите правила за ТЕЛК може да оставят до 200 000 души без инвалидна пенсия