Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски. Хиляди поклонници се събраха в Рилския манастир, за да се покланят пред неговите свети мощи и да се помолят за здраве и благополучие.

Свети Иван Рилски е почитан като небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога. Рилският манастир е един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Всяка година на тази дата светата обител се изпълва с поклонници от близо и далеч.

Вярващи не само от България, но и от чужбина започнаха да се стичат в Светата обител още от ранни зори, за да се помолят за здравето на семействата си и да се докоснат до чудотворните мощи на светеца.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков посети манастира за празника, като инспектира района със срутищата по трасето към Рилския манастир.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройство: Знаем, срещу природата трудно се борим, но тук сме предприели необходимите действия и сме предвидили още от понеделник да започнем, макар и с краткосрочното укрепване на ската, за да може да отпушим максимално бързо и движението. Около 40 дни ще трае обрушване и поетапното замрежване.

През целия ден полицейски служители регулираха движението заради проблема със срутища в района.

Много поклонници, които посещават Светата обител на празници резервират предварително места, за да пренощуват в стаите за туристи в манастирския комплекс.

Отец Макарий: Броят на туристите като цяло е голям. Но ние на тези празници сме благодарни, че посрещаме не туристи, а поклонници и християни, вярващи хора и техният брой наистина се увеличава в такива дни като днешния Успението на Свети Иван Рилски . Ние предимно трябва да се съсредоточим върху духовното измерение на празника, защото всичко онова което виждате тук като архитектура, като сгради - то е построено единствено с благодатното присъствие и съдействие на Свети Иван Рилски, заради който идват хората тук, особено на днешния ден.

Рилският манастир е предпочитана туристическа дестинация по отношение на поклонническия туризъм. Годишно се посещава от около 800 000 туристи, като освен български граждани, тук идват хора от още 160 националности. Рилският манастир е сред стоте национални туристически обекта под егидата на ЮНЕСКО.

Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски

Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски

Българската православна църква почита днес църковния празник Успение - заспиване, на Свети Иван /Йоан/ Рилски, обявен за небесен покровител на българс...