НОВИНИ

Хиляди поляци участваха в антиправителствен протест

Хиляди поляци участваха днес в протест в центъра на Варшава срещу политиката на консервативното правителство, което според критиците му разделя нацията, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите дойдоха от всички краища на Полша за събитието, организирано от Комитета за защита на демокрацията. Групата редовно организира демонстрации срещу управляващата от 10 месеца партия Право и справедливост и срещу нейния лидер Ярослав Качински.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:11, 24.09.2016
Чете се за: 00:23 мин.
По света
хиляди поляци участваха антиправителствен протест

Митингът започна пред сградата на Конституционния съд, независим орган, който според критики на опозицията и на ЕС полското правителство се опитва да контролира в нарушение на демократичните и европейските принципи.

С бяло-червени национални знамена и синьо-жълти европейски флагове протестиращите разкритикуваха също подкрепата от депутатите за забраната на абортите и новата образователна реформа. Интелектуалци и обществени фигури заявиха, че са разтревожени от това, което става в страната, и призоваха за реформи.

Адам Михник, историческа фигура на антикомунистическата опозиция и главен редактор на вестник "Газета виборча", предупреди управляващите да не нарушават конституцията и подчерта, че поляците не могат да приемат политика, водеща към изолация на Полша и конфликти със съседите, съобщи Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Версай протестираха срещу създаването на център за приемане на мигранти
Във Версай протестираха срещу създаването на център за приемане на мигранти
Ню Йорк таймс подкрепи Хилари Клинтън за президент на САЩ
"Ню Йорк таймс" подкрепи Хилари Клинтън за президент на САЩ