Днес отбелязваме Джулай морнинг - по традиция хиляди хора посрещнаха слънцето на 1 юли. И тази година се събраха ентусиасти за посрещането на Слънцето под звуците на легендарната песен на "Юрая Хийп". В Каварна честването на празника съвпадна с молебен за мощите на Св. Иван Рилски. Православната църква отбелязва днес и светите безсребреници Козма и Дамян.

Точно в 5.37 ч слънцето изгря над река Дунав в Тутракан. За трета поредна година на сцената се качи и легендарният вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън, а неговото изпълнение на хита "Джулай морнинг" беше кулминацията на празника.

Заедно с Джон Лоутън на сцената пяха и музиканти от известни рок банди, сред които и БТР, които поставиха началото на лятното си турне "Невидими стени".

В Каварна избраха алтернативен начин да посрещнат Джулай морнинг. Местните християни проведоха литийно шествие, а по късно беше отслужен и молебен от отец Василий, в който се включиха миряни от други населени места.

Защо посрещаме Джулай морнинг?

Защо посрещаме Джулай морнинг?

По традиция на 1 юли хиляди посрещат изгрева. На Джулай морнинг слънцето изгря точно в 5 часа и 52 минути. „Джулая“ е самобитен за България поради ест...