НОВИНИ

Хиляди приветстваха папа Франциск пред базиликата в Мексико

Папата отправи думи на утеха и подкрепа към жертвите на насилие.Насилието се превърна в един от най-тежките проблеми за съвременно Мексико, наред с корупцията и неравенството.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:47, 14.02.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света
хиляди приветстваха папа франциск базиликата мексико

Хиляди вярващи приветстваха въодушевено папа Франциск пред базиликата "Дева Мария от Гуадалупе", в която той отслужи вчера първата си литургия от посещението си в Мексико, предаде Асошиейтед прес. На тържественото богослужение в храма и край него присъстваха повече от 50 000 души, посочва Франс прес. Франциск каза, че с нетърпение е очаквал да дойде и да се помоли на Дева Мария за трети път в живота си - за Мексико, за американския континент и за всички каузи на понтификата си.

Папата отправи думи на утеха и подкрепа към жертвите на насилие. "Сълзите на онези, които страдат, не са напразни, те са тиха молитва, която се издига към небето", каза Светият отец. Господ се е доближавал и доближава до страдащите, но издръжливи сърца на толкова майки и бащи, видели децата си да заминават, да се изгубват и дори да им бъдат отнети от ръката на престъпници, добави папата, цитиран от ТАСС. Насилието се превърна в един от най-тежките проблеми за съвременно Мексико, наред с корупцията и неравенството, припомня АФП.

Базиликата "Дева Мария от Гуадалупе" се намира в град Густаво Мадеро северно от Мексико, в подножието на хълма Тепеяк. Пред 1531 г. на това място Богородица се явила на бедния индианец Хуан Диего. После там бил построен малък храм, който през 1709 г. бил заменен с величествена църква. През 1976 г. близо до църквата беше завършено строителството на съвременната базилика по проект на известния мексикански архитект Педро Рамирес Васкес. Да се поклонят на небесната покровителка на Мексико идват около 20 милиона души годишно.

Днес папата ще отслужи меса в бедното предградие на Мексико Екатепек, а в понеделник ще посети южния щат Чиапас, където ще се срещне с представители на индианското население. На 16 февруари Франциск ще бъде в щата Мичоакан. Вечерта на 17 февруари той ще отслужи литургия в град Сиудад Хуарес в щата Чиуауа, на границата със САЩ и същия ден ще отпътува за Рим.

Над 200 000 души излязоха по улиците и площадите на град Мексико, за да приветстват вчера Светия отец. По правителствени данни на централния площад "Сокало" са се стекли около 50 000 души, много от които прекарали нощта под открито небе, за да видят папата. Още 180 000 души е имало по маршрута на папския кортеж. За сигурността са се грижили няколко хиляди полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на водата поскъпва
Цената на водата поскъпва
​Цвета Караянчева: Ако е необходимо, армията ще отиде на границата
​Цвета Караянчева: Ако е необходимо, армията ще отиде на границата