НОВИНИ

Хиляди призоваха за референдум за независимост на Тайван от Китай

Няколко хиляди привърженици на независимостта на Тайван се събраха в Тайпе днес да протестират срещу "тормоза" от Пекин и призоваха за референдум за официално обявяване на независимост на самоуправляващия се остров от Китай, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
15:30, 20.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
хиляди призоваха референдум независимост тайван китай

Днешният протест е един от най-големите тази година в Тайван. Организиран е от група, наречена Формоза Алианс, основана преди шест месеца. Протестиращите са се събрали пред централата на партията на президента Цай Ингвен Демократична прогресивна партия.

Отношенията с Пекин се влошиха, откакто президент стана Цай Ингвен през 2016 година. Китай подозира, че тя иска да постигне официална независимост на острова.

Китай смята Тайван за своя провинция и никога не се е отказвал от употребата на сила за връщането на демократичен Тайван под контрола си, отбелязва Ройтерс. Тази година Китай засили военния и дипломатически натиск, извършвайки въздушни и морски военни учения около острова и убеждавайки три от правителствата, които все още подкрепят Тайван, да оттеглят поддръжката си.

Протестиращите настояват правителството да окаже отпор на Пекин и защитават идеята за референдум за независимост, за да не бъде "погълната" държавата им. Някои от демонстрантите днес носеха плакати, на които се четеше:"Без повече тормоз, без повече анексирания".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джейн Фонда получи наградата на кинофестивала Люмиер в Лион
Джейн Фонда получи наградата на кинофестивала Люмиер в Лион
Ципрас: ЕК одобри проектобюджета на Гърция без съкращения на пенсиите
Ципрас: ЕК одобри проектобюджета на Гърция без съкращения на пенсиите