НОВИНИ

Хиляди протестираха срещу планирана въглищна мина в Австралия

Хиляди хора в Австралия излязоха на протест по улиците и плажовете днес, призовавайки правителството да спре изграждането на мегамината "Кармайкъл Адани", предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:55, 07.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
хиляди протестираха планирана въглищна мина австралия

Организаторите на протестите от "Стоп Адани" уточниха, че общо са проведени 45 събития като част от кампанията срещу плановете на индийската компания Адани ( Adani) да изгради най-голямата австралийска въглищна мина в щата Куинсланд. Австралийското правителство и властите на Куинсланд подкрепят проекта, като заявяват, че благодарение на него ще бъдат открити хиляди работни места.

Според противниците на проекта обаче той ще допринесе за затоплянето на климата и за унищожаването на Големия бариерен риф. Те също така са притеснени заради твърдения, че компанията е участвала в пране на пари и подкупване.

Федералното правителство планира да отпусне на Адани заем от 1 милиард австралийски долара (780 милиона американски долара) за 389-километрова железопътна линия, която да свърже мината с пристанище Абът поинт, намиращо се в южния край на Големия бариерен риф.

Около хиляда души участваха в протеста на плажа Бонди в Сидни и оформиха с телата си надпис "Стоп Адани". Друга голяма група протестиращи се бе събрала пред парламента в Камбера. Австралия е един от най-големите износители на въглища в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в пешеходци пред Природонаучния музей в Лондон
Кола се вряза в пешеходци пред Природонаучния музей в Лондон
АПИ: Шофьорите да не тръгват с летни гуми към планинските проходи
АПИ: Шофьорите да не тръгват с летни гуми към планинските проходи