НОВИНИ

Протест в Хонконг заради изчезнали търговци на книги

Хиляди жители на Хонконг излязоха на улиците, за да протестират срещу мистериозното изчезване на петима търговци на книги, които може би отвлечени от властите в континентален Китай, предаде ДПА. "Това е въпрос от най-голямо значение и за най-голямо притеснение на Хонконг", заяви депутатът от местния парламент Алан Леон, участвал в шествието.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:39, 10.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
протест хонконг заради изчезнали търговци книги

То цели да окаже натиск на Пекин да отговори на обвиненията, че петимата са били отвлечени от китайските сили за сигурност от Тайланд, Хонконг и Южен Китай. В протеста се включиха около 6000 души, съобщава в. "Саут Чайна морнинг пост".

"Как можете да твърдите, че има една държава с две системи, ако някой, упражнил правото на свободно слово, може да бъде отвлечен от центъра на града", казва Леон за изчезването на Ли Бо. Известният търговец на книги с британски паспорт е бил видян за последен път на 30 декември. Неговата книжарница е известна с предлагането на книги, съдържащи критики към политици от континентален Китай.

Миналата седмица съпругата на Ли Бо оттегли искането си за издирване на изчезнали лица от полицията и заяви, че той се е свързал с нея. Ширят се слухове, че е била принудена да оттегли жалбата си. През уикенда се появи запис с Ли Бо, който казва, че е в безопасност и иска от гражданите на Хонконг да не протестират. Алан Леон заяви, че не е виждал записа, но според това, което знае за него, той не показва, че Ли Бо е в безопасност.

Останалите четирима изчезнали са Гуи Минхай, Луи Пор, Чеун Джи-пин и Лам Уин-кей. И петимата са свързани с издателството "Майти кърънт" и книжарница "Козуей", които публикуват книги, обсъждащи непотвърдени слухове за високопоставени членове на Китайската комунистическа партия. Изчезването им предизвика страха на жителите на Хонконг, които са чели за тайните задържания на важни личности в континентален Китай, но винаги са смятали, че те самите са в безопасност.

Въпреки искането на хонконгската полиция за информация за изчезналите, от континентален Китай не е получен отговор, отбелязва Леон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещи мечти !!!
Бъдещи мечти !!!
Кукери в Благоевград (ГАЛЕРИЯ)
Кукери в Благоевград (ГАЛЕРИЯ)