НОВИНИ

Хиляди румънци отново протестират срещу корупцията

Хиляди румънци се включиха за втори пореден ден в антиправителствени протести, след като по време на вчерашната демонстрацията се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция и 455 души, включително трийсетина полицаи за борба с безредиците, имаха нужда от лекарска помощ. Вижте във видеото прякото включване на Даниела Димитрова.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова, БТА
22:30, 11.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

И тази вечер протестиращи се събраха пред сградата на правителството в Букурещ, на същото място, където вчера се стигна до насилие. Те носеха румънски знамена и знамето на ЕС и скандираха: "Не се страхувайте! Румъния ще се надигне!". Полицията ограничи движението на коли в района.

Критици на управляващите казват, че Румъния е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Недоволните призовават правителството да подаде оставка и да насрочи нови избори.

Полицията защити използването на сила вчера срещу демонстрантите и каза, че столичните власти са им казали да разчистят площад "Виктория", че демонстрантите няколко пъти са били предупредени да се разпръснат, но не са се подчинили.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, някои от които замеряха полицаите с камъни, бутилки и димки.

Вътрешният министър Кармен Дан каза, че силите на реда са действали не срещу мирните демонстранти, а само срещу опасни хулигани, които атакували "държавната власт". Но президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, осъди "жестоката намеса" на силите за борба с безредици.

Трима журналисти казаха, че също са били жертва на полицейско насилие. Сред тях е и оператор на австрийската обществена телевизия, който отразявал вчера протеста и бил ударен с палка.

Сред протестиращите вчера имаше много румънци, работещи в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичани се качиха на Витоша, за да гледат падащи звезди
Столичани се качиха на Витоша, за да гледат падащи звезди
Ивет Лалова завърши пета във финала на 200 метра на Европейското в Берлин
Ивет Лалова завърши пета във финала на 200 метра на Европейското в Берлин