НОВИНИ

Хиляди се изкачиха на връх Шипка за Националния празник

Хиляди сънародници се събраха днес на историческия връх Шипка, за да се поклонят пред паметта и подвига на героите, извоювали с кръвта си свободата на България. Един от най-емблематичните паметници - Паметникът на Свободата на връх Шипка, по традиция беше обсипан с цветя и венци и събра енергията, емоцията и вълнението както на потомците на героите, така и на родолюбиви българи от цялата страна.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:19, 03.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
„Свещена дата...Много ни беше трудно да се изкачим до тук, пък като си помислим как те са се били тук и как са се сражавали за Отечеството".
„Все повече българи трябва да присъстват, за да разберат какво е свободата и да уважават държавата".
"Мой празник и на всички българи! Аз съм тръгнал от Шабла, драго ми е да дойда, приятно ми е, млади хора да видя".
„Енергия, която ..направо вълнува всичко, цялото ти тяло, просто няма друга такава, не може да се повтори по никакъв начин".
;

Кубрат Пулев - боксьор: „Има много млади хора, което не очаквах. Уникално е това място наистина. Пожелавам на всички да бъдат по-задружни, да бъдат по-будни!"

Христо Гъдев - потомък на опълченец: „Трети март за мен е празник на духа на българина. Той винаги трябва да помни, че това е... особено Шипка, това е кръстното място на България. И винаги всеки българин трябва да помни на кое място и кога е завоювана и то с много жертви дадена свобода!"

В чест на Трети март ученици от столичното 47-мо училище извървяха щафетно деветдесет километра и финишираха рано сутринта въодушевени на върха.

Лилия Димова - ученичка в 47 СУ „Христо Данов": „Горда, че съм българка! Станахме, тръгнахме сутринта, пристигнахме и се качихме до тук със страхотно настроение".
;

„Националната памет ни прави народ с гордо самосъзнание и затова е важно да бъдем по-единни от всякога" каза в словото си служебният премиер Огнян Герджиков и подчерта, че от Трети март започва Българското Възраждане.

Огнян Герджиков - служебен министър-председател на България: „Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите! Ние сме потомци на древна нация. Да си обещаем тук да обичаме България като най-големите мечтатели на нашата история, те са я обичали като част европейска, като част от общността на държавите, признаващи човешките права, развитие и благоденствието!"

През целия ден признателните потомци изкачваха заветните 894 стъпала до върха, за да оставят цветя и венци на Паметника на българската Свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотошествие във Варна за 3 март
Мотошествие във Варна за 3 март
Румен Радев: Да помним е дълг
Румен Радев: Да помним е дълг