НОВИНИ

Хиляди се събраха на протест срещу сръбския президент

Хиляди противници на сръбския президент Александър Вучич се събраха в центъра на Белград. Организаторите обещаха, че това ще бъде най-масовата демонстрация от началото на протестите, които започнаха преди 4 месеца. Но засега не е ясен точният брой на участниците. В сградата на парламента са разположени полицаи, за да предотвратят евентуална атака на демонстранти. Според някои информации протестиращите ще се опитат да щурмуват частната телевизия Пинк. До този момент не се съобщава за безредици и инциденти.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:23, 13.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ултиматумът на опозиционния "Съюз за Сърбия" изтече. Той даде три седмици на президента Вучич и обкръжението му да подадат оставки. При неизпълнение на ултиматума протестиращите заплашиха с масова демонстрация.

Искам свобода за децата ми, искам нормална Сърбия, искам системата да се промени и Вучич да се махне.

Възгласи "Вучич, свършено е с теб!" отекват пред Скупщината в Белград.

Надявам се, че големият брой хора ще окажат натиск върху режима в Сърбия, ще започне диалог, ще се проведат честни и свободни избори, ще имаме свободни медии.
;

Освен оставка на Вучич, протестиращите искат премиерът Бърнабич и председателката на парламента Мая Гойкович също да напуснат властта. Те настояват и за формиране на служебно правителство, както и за провеждането на избори до 6-9 месеца.

Надявам се управляващите да осъзнаят, че хората не са доволни от тях.

"Въобще не се притеснявам, нито пък се страхувам от протеста", заяви президентът Вучич.

За 19 април е насрочен голям протест на управляващата партия в Белград. Сръбският президент вече призова привържениците си от цялата страна да се включат в демонстрацията и обеща, че това ще бъде най-голямото гражданско събиране в Сърбия от половин век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тулуза е център на днешния протест на жълтите жилетки
Тулуза е център на днешния протест на "жълтите жилетки"
В София ще бъде открит офис за споделени услуги на Световната банка
В София ще бъде открит офис за споделени услуги на Световната банка