НОВИНИ

Хиляди призоваха за единство в Мадрид (СНИМКИ)

Хиляди хора се събраха днес на един от централните площади в Мадрид, за да призоват за единство на Испания, след като Каталуния обяви независимост, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес. Повечето от присъстващите на площад Колон носеха испанското знаме, мнозина го бяха наметнали през рамене. Участниците в акцията скандираха " Да живее Испания! Да живее Каталуния". Имаше и плакати с призиви отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да отиде в затвора.

bnt avatar logo
от БТА
16:20, 28.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
хиляди призоваха единство мадрид снимки

Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици в Мадрид. Към шествието се присъединиха и испански политици. По данни на полицията не е имало инциденти по време на демонстрацията.

Карол Делга, лидерка на френската област Окситания, граничеща с Каталуния, заяви днес в писмено изявление, че испанските и каталунските лидери трябва възможно най-скоро да започнат преговори, за да запазят гражданския мир. Вчера каталунският парламент одобри резолюция за започване на процеса за независимост.

;

Сенатът на испанския парламент пък одобри прилагането на член 155 от конституцията и пряко управление над Каталуния, след което испанският премиер Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунското правителство, разпуска каталунския парламент и насрочва нови регионални избори на 21 декември.

На 1 октомври в Каталуния беше произведен референдум за независимост от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на сто от гласувалите се обявиха в подкрепа на независимостта. Мадрид обаче смята всенародното допитване за нелегитимно и отказва да признае резултатите му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезания, дегустации и музикална програма на празника на еленския бут
Състезания, дегустации и музикална програма на празника на еленския бут
Какво разкриват разсекретените документи за Джон Кенеди?
Какво разкриват разсекретените документи за Джон Кенеди?