НОВИНИ

Хиляди се явяват днес на втора матура и външно оценяване по математика

Над 110 000 ученици се явяват на изпит днес. Абитуриентите показват знанията си на втората задължителна матура по предмет по избор, а седмокласниците - на външното оценяване по математика, което е и вход за гимназиите.

хиляди явяват втора матура външно оценяване математика
bnt avatar logo
от БНТ
06:29, 22.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Над 53 000 зрелостници са подали заявления за явяване на втората матура по предмет по избор. Най-много желаещи тази година има за изпита по биология, а най-малко - за този по италиански език. Изпитният вариант ще бъде изтеглен рано тази сутрин в министерството на образованието и науката.

Матурата започва в 8 и ще продължи 4 часа. За първи път тази година изпитът е разделен на модули, така че да се пресекат възможностите за изтичане на верните отговори. Зрелостниците разполагат с определено време, за да решат всеки един модул. Абитуриентите от професионалните гимназии могат да се освободят от втората матура като вместо нея използват сборната оценка от държавните си изпити за професионална квалификация.

Около 60 000 седмокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика, което започва в 10 часа днес. Точките от днешния изпит и от външното оценяване по български език служат за вход в гимназиите. От тази година в класирането ще участват и седмокласниците със слабо представяне на препитванията, защото с новия закон отпадна кандидатстването след 8-ми клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 5 години след земетресението в Перник
Навършват се 5 години след земетресението в Перник
Жеги в Япония през май
Жеги в Япония през май