НОВИНИ

Хиляди семейства в Русе останаха без парно и топла вода

5000 абонати на „Топлофикация“ – Русе са без парно и топла вода. Заради няколко поредни аварии кварталите „Здравец“ и „Здравец – Север“ вече седмица са на студено, а от вчера топлоподаването е спряно и към целия център. На пряката ни линия с повече подробности е Ива Колева.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
19:55, 08.11.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Проблемите на русенци с топлата вода са още от лятото, а от две седмици – вече и с парното, въпреки че през август „Топлофикация“ – Русе прави основен ремонт на част от мрежата. Абонатите са недоволни, че трябва да плащат за неполучена услуга, а от дружеството обясняват, че топлопреносната мрежа е стара, а за подмяната ѝ и са нужни милиони левове.

В момента се ремонтират два магистрални водопровода и затова толкова много абонати са без топла вода и парно, обясняват от Топлофикация – Русе. Това обаче не успокоява особено Даниела Стоянова, която от миналия четвъртък се чуди с какво да се топли и как да се изкъпе, както се е чудила и през целия август по време на профилактиката.

Даниела Стоянова: Въпреки че трябваше да се сменят тръбите, да се прави профилактика, този месец, тази седмица, вече цяла седмица сме без парно и топла вода… И не знам защо цяло лято стояхме без вода…

Изпълнителният директор на „Топлофикация“ Севдалин Желев обясни, че през лятото е правен основен ремонт на проблемните участъци заради многото аварии – 60 за по-малко от година. А след това с пускането на топлата вода по тръбопроводите се появили и нови проблеми.

Севдалин Желев – изп. директор на Топлофикация – Русе: При пускането се разпъна мрежата, металните тръби, нали, от температурата се свиват и разширяват. Това доведе до нови аварии, които са на слабите места, където има корозия и тънки участъци.

Севдалин Желев обясни, че в кварталите „Здравец“ и „Здравец – Север“ станало точно така – след отстраняването на първата авария се появила втора, но обеща, че утре там вече ще има топла вода и парно. Междувременно обаче се развалил друг магистрален водопровод в района на Парка на възрожденците. Мястото на аварията обаче още се уточнявало, а това ставало по-бавно, защото тръбите са изолирани и е необходимо време да изстинат, преди да започне да се работи.

От Топлофикация признаха, че заради тези аварии търпят загуби, но това няма да е за сметка на потребителите. И че дружеството няма проблеми със задълженията си.

Севдалин Желев – изп. директор на Топлофикация – Русе: В момента Топлофикация Русе работи… всеки си има дългове…

От „Топлофикация“ Русе казаха още, че за абонатите, останали без парно за 48 часа, не се предвиждат компенсации, а за останалите щели да помислят.

Както вече чухте, абонатите от кварталите „Здравец“ и „Здравец – Север“ утре вероятно вече ще имат парно, за останалите – не е ясно кога. От дружеството казаха още, че цялостна подмяна на топлопреносната мрежа не се очаква скоро, защото цената на 1 километър магистрален водопровод е над 1 милион лева, но се надяват, че с тази серия от аварии в началото на сезона, след като всички тръби се напълнят с топла вода, ще приключат и проблемите за 17-те хиляди абонати на „Топлофикация“ и че те ще изкарат зимата на топло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Саудитска Арабия конфискуват 800 млрд. долара в борбата с корупцията
В Саудитска Арабия конфискуват 800 млрд. долара в борбата с корупцията
Испания обмисля законови промени, които да разрешат референдуми за независимост
Испания обмисля законови промени, които да разрешат референдуми за независимост