НОВИНИ

Хиляди шестваха с чудотворната икона на Богородица

Според 7-вековна традиция на втория ден от Възкресение стотици вярващи се събират в Бачковския манастир, за да участват в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица с младенеца. Дъждът и лошото време и тази година не спряха вярващите да се включат в 8-километровото шествие до местността Клувията, където през 1604-та година две овчарчета откриват светинята.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:33, 02.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Шествието с иконата на Божията майка е най-старият поклонически ритуал по тези земи. Десетки са свидетелствата за чудесата, които е сътворила светинята. За да се докосне до нея, всяка година на този ден Ели Кривошиева изминава пътя от София до Бачково.

Ели Кривошиева: За всичко на нея разчитам. Две тежки операции съм имала. Просто на нея разчитам. С чувство го казвам. Изпратих я, посрещнах я на вратата, изпратих я нагоре.

Стотици последваха шествието с копието на иконата. Опашка от вярващи се изви и пред манастирската църква, в която е оригиналът на светинята, рисуван от Св. Лука.

Чудотворната икона е на повече от 700 години. Реставрацията й вече приключи. По съвет на експерти тя е поставена в специален калъф от рядкото афринканско дърво ироко.

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: Дърво, което нито гори, нито пропуска влага. В момента тя е херметически затворена, за да можем да осигурим т.нар. химически чиста среда, за да не могат микроорганизмите, които все още се намират по дървото и обковите, да живеят.

Християни, пожелали да останат анонимни, са дарили сумата от 500 000 лева, с която в момента се реставрират и стенописите.

За последно уникалните стенописи в манастира са реставрирани в далечната вече 1984-а година. Днес стените в храма са силно опушени.

За всеки вярващ, дошъл в манастира, днес имаше козунак и червено яйце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарец с гайда свири на брега на Марица в Пловдив
Швейцарец с гайда свири на брега на Марица в Пловдив
Община Варна разреши сеч на 50-годишни борове
Община Варна разреши сеч на 50-годишни борове