НОВИНИ

Хиляди словаци почетоха паметта на убития журналист Ян Куциак

Хиляди словаци почетоха паметта на Ян Куциак. Преди година разследващият журналист и годеницата му бяха застреляни, като според прокуратурата убийството е било поръчково.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:08, 22.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Първата годишнина от убийството на журналиста Ян Куциак прерасна в протест срещу корупцията, за която той пишеше, и недоволство срещу липсата на действия от страна на правителството.

В столицата Братислава и други градове се проведоха митинги под наслов "За достойна Словакия".

Хелена Хомолова, пенсионер: Това е ужасно тъжно. Политическата подлост трябва да бъде премахната. Затова съм тук, защото ме е грижа.
;

Студенти и неправителствени организации искат истинско разследване на случая "Куциак" и надеждно правителство.

Ленка Пивоварцова, студентка& Аз все още уча и затова съм тук, но ако политическата ситуация не се промени, някои мои приятели казват, че ще напуснат страната.

Миналата година гражданското недоволство принуди министър-председателя Роберт Фицо да подаде оставка, но мнозина остават разочаровани, защото управлението все още е в ръцете на същата трипайртийна коалиция, а нови избори ще има едва през 2020 г.

;

Последната статия, върху която Куциак е работил, е за италиански бизнесмени в Словакия, подозирани във връзки с мафията. Словашката прокуратура смята, че убийството на журналиста е поръчково.

Повече от 400 журналисти подписаха отворено писмо, в което настояват работата на Куциак да бъде довършена. Те искат и повече прозрачност в работата на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Цветарски, НСИ: Предполага се, че сме под 7 млн. души
Сергей Цветарски, НСИ: Предполага се, че сме под 7 млн. души
Търси се решение за проблемите с водоснабдяването в русенското село Николово
Търси се решение за проблемите с водоснабдяването в русенското село Николово