НОВИНИ

Хиляди спят под открито небе на турско-сирийската граница

Група от 24 мигранти, включително 11 деца загинаха след като лодката им потъна край турското крайбрежие на път за остров Лесбос в Егейско море. Трагедията се разигра на фона на интензивния бежански поток от Сирия към Турция. Десетки хиляди нови бежанци се очакват на границата, заради военна операция за овладяване на Алепо. Турция изгражда лагери за новодошлите, но въпреки това хиляди бежанци са принудени да спят на гола земя.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 08.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Днешната трагедия в Егейско море се разигра при потъване на претоварена лодка с мигранти, тръгнала от турския град Едремит. 12 души са в неизвестност. Мигранти рядко използват този маршрут, но сега са се решили заради засиленото полицейско присъствие по традиционните сборни пунктове, отбелязват турски медии. По данни на ООН от началото на годината 68 хиляди бежанци са прекосили Егейско море за да влязат в Гърция.

35 хиляди сирийци, бягащи от правителствената офанзива при Алепо, са достигнали турската сухопътна граница само за последните 48 часа, съобщават турски власти. В районите под бунтовнически контрол при този най-голям сирийски град до началото на войната остават още 350 хиляди души.


;

Стига се до сблъсъци за хляб от турските помощи. Останалите извън лагерите прекарват нощите под дървета или в джамии. Бежанците се опасяват от нови обстрели от правителствените сили на запад и от евентуално настъпление на изток на екстремистите от "Ислямска държава". Те се чувстват притиснати между две армии и изоставени от техните съюзници, включително Турция и Европа, отбелязва журналист на ДПА.

Мохамед Алауи Шеуеви - бежанец: "Съпругът на сестра ми и нейният син бяха убити в Сирия. Сестра ми още е там. Руските самолети бомбардираха къщите ни. Надявам се Турция да пусне сестра ми през границата".

Споразумението за реадмисия между Евросъюза и Турция ще влезе в сила от юни, съобщи Брюксел. То предвижда връщане на мигранти без право на защита в Съюза, които са проникнали в Европа през Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания плетат чорапи в село Баничан
Хора с увреждания плетат чорапи в село Баничан
Среща с носителката на българската поетеса,  почетена с “Аполинер”
Среща с носителката на българската поетеса, почетена с “Аполинер”