НОВИНИ

Хирурзи от две столични болници спасиха живота на 4-месечно бебе

Най-добрият чернодробен хирур проф. Никола Владов се наложи да работи в детското отделение на "Пирогов", където заедно с д-р Цветко Георгиев извършиха много рядка и трудна операция на малко момиченце. Бебето вече е добре и до дни ще си бъде вкъщи напълно здраво.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:51, 10.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

За едни родители Коледа поднесе голямо изпитание, но и спасение. Още не са се съвзели от голямата радост по чедото им, когато забелязали че коремчето му бързо се подува. Така откриват голямо образувание свързано с черния дроб.

Д-р Цветко Георгиев - УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов": Доброкачествен по своя характер тумор, но като размери развитие и ранна проява още на третия месец след раждането на детето изключително рисков за неговия живот.

Туморът бил толкова голям, че притискал жизнено важни органи за детето и растял прогресивно. Затова лекарите в "Пирогов" решават незабавно да оперират.

Проф. Никола Владов - Чернодробна хирургия, ВМА: Страда сърдечната дейност, защото не може да работи сърцето нали в добра среда да го нарека.
Д-р Цветко Георгиев: Оперирани са деца, но на по-голяма възраст. Обикновено такива туморни формации се изчакват да поизраснат малко децата, да се направи операцията.

Така най-добрите в хирургия на новороденото формират екип с най-опитния чернодробен експерт. И макар рискова, операцията минава гладко, бързо и успешно.

Проф. Никола Владов - Чернодробна хирургия, ВМА: Независимо от опита, който имаме ние, който имат те. Най-естественото е една такава колаборация между болниците.

Малкото момиченце вече се храни нормално и е в прегръдките на майка си. Макар и сериозно, това премеждие няма да остави следа и да се отрази на нормалното ѝ развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за по-малко катастрофи  поискаха от Института за пътна безопасност
Мерки за по-малко катастрофи поискаха от "Института за пътна безопасност"
21 години след януарските събития: Стефан Софиянски срещу Красимир Премянов
21 години след януарските събития: Стефан Софиянски срещу Красимир Премянов