НОВИНИ

Оперираното 4-месечно бебе е добре и до дни ще бъде изписано

Водещи хирурзи от "Пирогов" и Военно-медицинската академия оперираха успешно бебе на четири месеца с голям доброкачествен тумор на черния дроб, застрашаващ живота му. Момиченцето вече е добре и до дни ще си бъде вкъщи напълно здраво. Това обясни за БНТ д-р Цветко Георгиев от лечебното заведение. Той и един от най-добрите чернодробни хирурзи у нас - проф. Никола Владов от ВМА, извършиха рядката и трудна операция.

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 11.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
Още

За нашата страна изглежда като изключение да се обединят специалисти от различни болници, за да спасят човешки живот. В световен мащаб обаче това е практика, обясни Началникът на отделението по хирургия в "Пирогов" д-р Цветко Георгиев. Още от 90-те години клиниката в "Пирогов" има добра практика да кани хирурзи от страна на Американската асоциация на детските хирурзи. В продължение на 3-4 години у нас са пребивавали водещи хирурзи от света. Д-р Георгиев изрази надежда този пример да бъде последван и от други болници.

Най-естественото нещо е да има такава колаборация между болниците и екипите, заяви проф. Никола Владов от ВМА.

Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА: Общо взето в държавата няма толкова много деца с такива чернодробни тумори. И набирането на опита не се случва за кратко време. За това в такива ситуация трябва да се обединяват екипите за възрастни и за деца. И ето получи се този хубав резултат.

Д-р Георгиев обясни още, че срочната оперативна намеса е била единственото решение за спасяването на живота на 4-месечното бебе. Въпреки доброкачествения характер на тумора, той бил нараснал и е заемал цялата коремна кухина на малката Никол.

Бебето се възстановява добре, храни се пълноценно. Всички показатели са в нормалните параметри. Надяваме, че следващата седмица детето ще бъде в своя дом, каза още д-р Георгиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Рачев: Връщаме се към нормалното зимно време
Доц. Рачев: Връщаме се към нормалното зимно време
След земетресението в Гърция: Проверяват около 170 язовирни стени
След земетресението в Гърция: Проверяват около 170 язовирни стени