Плевенските сърдечни хирурзи имаха шанса да извършат уникална операция, в световен мащаб. 34-годишният Филип се ражда с тежък порок на сърцето, но не е опериран като дете, а едва сега. Операцията е успешна и Филип вече се чувства нов човек. Случаят е изключителен, защото пациентите с подобен проблем рядко доживяват зряла възраст. Историята на Филип.

Филип е на 34 години. Днес е бодър и усмихнат, но само допреди месец животът му е бил изпълнен със страх, ограничения и чести престои в болници. Той е с вроден син порок на сърцето.

Филип Узунов: Вечер не мога да заспя от страх, че може и да не се събудя. Защото съм много запознат с моето състояние и си знам, че ми е тежък случаят. Като моя само съм чел в интернет, които... няма живи на моите години.

През ноември миналата година Филип срещнал своя ангел-спасител, както вече нарича кардиохирурга проф. Владимир Данов.

Доверил му се, преодолявайки дългогодишния си страх от операция. При интервенцията е направена тотална корекция на комбинирания сърдечен порок, като едновременно с това е имплантирана биологична клапа.

Проф. д-р Владимир Данов, кардиохирург: Преживелите с този вид или тип вроден сърдечен порок са само от 6 до 3 % над 30 години. Направихме му операцията в пълен обем и, както виждате, той изглежда месец и четири дена след това в едно много добро общо състояние.
Филип Узунов: Чувствам се сякаш, че никога не съм бил болен. Нов свят, нов живот - всичко ми е ново.

Според проф. Данов до три месеца Филип ще се възстанови напълно и ще има пълноценен живот. Плевенчанинът вече мечтае за работа и спокойни дни без страх от болестта.