НОВИНИ

Хитрино - година след взрива

В неделя ще се навърши година от трагедията в Хитрино. На 10 декември взрив на цистерна от влакова композиция уби 7 души, рани тежко 29 и разруши напълно 24 сгради. Днес Общественият съвет на Хитрино реши, че няма да променя решенията за разпределяне на средствата от даренията за пострадалите. Оправдаха ли се очакванията на хората и как изглежда Хитрино година по-късно ще разберем от Тихомир Игнатов - автор на филма за инцидента, който БНТ ще излъчи тази вечер в рубриката „В кадър“.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:33, 06.12.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

На първо място трябва да кажем, че хората в Хитрино са благодарни за помощта, която получиха. Кампанията на БЧК е една от най-успешните. Десетте къщи, които Камарата на строителите обеща да поправи, са готови. Ключовете ще бъдат връчени на 17 декември.

Проблемите са два - усещането за бавно строителство, както и нечестното разпределение на средствата. Хората, които живеят в многофамилни къщи, разказват, че получават помощи за едно домакинство, но в къщите живеят няколко семейства. Други от хората се оплакват, че общественият съвет ги слага в по0ниска категория и така получават по-малко средства.

От Община Хитрино заявиха, че са се занимавали с административни въпроси седем месеца, а реалното строителство е започнало преди три месеца.

Вижте как изглежда Хитрино година след инцидента.

;
Неждет Мурад: Почти всички хитринчани с малки изключения ползват лекарства за успокоение на нервната си система.

Година по-късно възстановянето на Хитрино продължава. Една от първите готови къщи е на Рейханя и Севги. Двете сестри изгубиха родителите си в огнения ад. Тук е бил епицентърът на взрива. Рейханя разказва, че трудно ще започне живота си отначало и иска да напусне селото. При всяко едно преминаване на влак през през гарата спомените се завръщат.
Рейханя Рагуб: Нямам силата и смелостта да продължа живота си.

До края на годината всички 10 къщи, дарени от камарата на строителите, трябва да са завършени. Строителството им започна през лятото, а всяка една струва близо 120 хиляди лева.

инж. Симеон Пешов, почетен председател на КСБ: Не цената ни е движела. Движело ни е чувството за отговорност, дадена дума, свършена работа навреме.
Владимир Житенски, зам. -председател на КСБ: Отне доста време проектирането, за да влезнех в духа на хората и това което искат да обитават, за да се чувстват в собствения си дом. Даваме надежда на тези хора да продължат по някакъв начин, когато имат покрив над главите си. Това е частица надежда за ново начало. Още веднъж казвам, че сме горди с това, което направихме. "

Работата по останалите 14 къщи, които се строят с пари на държавата, продължава. 65 къщи са с изцяло сменени покриви. От дарителската кампания на БЧК остават близо половин милион лева, които ще отидат основно за обзавеждане. Всяко домакинство има досие, където се събира цялата документация за покупките.

Василка Каменова, зам.-ген. директор на Българския червен кръст: Нашите проверки и контроли, които сме направили не сме установили да има някакво злоупотреба или опит за измама както от страна на администрацията в община Хитрино, така и от самите хора.

От местната администрация обещават, че тази зима няма да има хора във фургони. Няколкото човека, които живеят в тях, ще бъдат преместени в кризисен център в Шумен, докато новите им домове станат готови.

;

Тепърва Хитрино ще се превръща в строителна площадка, защото едва 30% от заделените средства са изразходени. Остават още 70%.

Гледайте документалния филм „Хитрино - година след взрива“ от 22.30 ч. тази вечер по БНТ1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК обучава доброволците за европейското председателство
БЧК обучава доброволците за европейското председателство
Очаква се грипната вълна да достигне своя пик през януари – февруари
Очаква се грипната вълна да достигне своя пик през януари – февруари