НОВИНИ

Хитрино след взрива. Броят на жертвите расте

7 загинали и десетки ранени след експлозията на цистерни с полипропилен и пропан-бутан край шуменското село Хитрино. Рано тази сутрин в Хитрино дерайлира влак и цистерни от композицията се взривиха. Експлозията помете къщи и сгради в района. Жителите на селото се евакуират. Кучета от планинската спасителна служба участват в издирването на пострадали и оцелели. Възможно е броят на жертвите да нарасне. Пожарни екипи работят по предотвратяването на нови експлозии след инцидента.

Надежда Василева
от Надежда Василева Здравка Русева
17:42, 10.12.2016
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Огнен ад обхваща Хитрино, докато хората още спят. Малко след 5,30 сутринта взривът на цистерните край жп гарата мощно разтърсва селото, изпепелени са къщи, а хора са затрупани под руините. Стефан Стефанов е сред жителите на селото, които успяват да спасят няколко пострадали. Вадят и телата на загинали хора.

Стефан Стефанов: Изкарахме един мой набор, Танер мъртъв човекът, за съжаление. После отидохме да спасяваме съседна къща, викнаха хора, момиченце се чува отдолу, вдигнахме гредите, детенцето излезе живо, 6-ти клас е, с моята дъщеря съученичка, вика майка и татко са вътре. Обаче мъжа и жената ги изкарахме мъртви за съжаление и тях.

Пред къщата е имало плоча, плочата беше обърната върху тях.

Някъде 300-400 метра от улицата вече не съществува, къщите ги няма.

Часове след взрива, част от Хитрино изглежда като след апокалипсис. Няколко прекъснати човешки живота. Отломки от къщи, останки от автомобили, горящи вещи.

- Страшно, война! О, разтресе се,вратите са отвориха, прозорците се отвориха.

Огън изпепелява магазина на Кадир.

Кадир Мустафа - собственик на магазин: Беше целият в пламъци, нямаше пожарни, нямаше никой, само гледах, нищо не можехме да направим. - Застрахован ли е магазинът? - Не. Какви са загубите - Минимум 80 хиляди лева.
Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино: Виждате каква е трагедията, аз живея с тези хора.

Близки на пострадали твърдяха, че пожарникарите са закъснели.

Шерахеддин Ахмед: Жива изгоря, кой ще ми я върне от тия дето не дойдоха на време да я гасят. Кой ще ми я върне. Кой? Жива изгоря жената. Аз му казвам- там вътре има хора на смяна, идете гасете. Пожарникарят ми казва- не ми давай акъл и псува. 90 % изгаряния има, кой ще ми я върне.
Гл.комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност": 5.42 постъпва сигналът, хората са тук в 6 часа.

Тази сутрин шефът на пожарната и премиерът в оставка Бойко Борисов увериха, че няма опасност от нов взрив.

Бойко Борисов, министър-председател в оставка: Бяхме на цистерните долу с колегите, поне от професионален опит мисля ,че няма риск да гърмят повече, но едната пропуска полипропилен, той е горлив газ, не би трябвало да се взривява. Прокуратурата е тук, имаме разрешение задните цистерни да ги изтеглим назад, за да няма повече инциденти. Щетите са големи, тежък взрив, доста ранени.

Вълната като е минала е поразила парка, три реда сгради и буквално ги е избушила. Ще вземем решение ,разбира се ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат.

В момента, в който имаме описани щетите, ще отпуснем пари, ще ги оправим като щета.

Машинистът казва, че след 5-я вагон му се е откъснала композицията.

Въпросът е дали е техническа грешка, дали е превишил скоростта машинистът, той ще разказва.

Спасители проверяваха всеки сигнал за затрупани хора. По-късно следобед жителите на Хитрино трябваше да бъдат евакуирани.

Гл.комисар Николай Николов: За да можем да изнесем опасните вещества извън населеното място. Ето това е нещо много рисково като ситуация.
Любомир Христов - кмет на Шумен: Първите 9 цистерни, които са мобилни са изтеглени, те ще бъдат изтеглени в полето, да можем да предотвратим ако има изтичане на газ от тях.
Ялчън Расим - директор на ОД на МВР-Шумен: Ще има екипи из населеното място, за да няма кражби от домовете, ще има 24-ва охрана.

В Хитрино, хората очакват отговори за причините за трагедията. И помощ, за да преодолеят ада на руините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от нови взривове, според полицията
Няма опасност от нови взривове, според полицията
Кадри от епицентъра на взрива в Хитрино
Кадри от епицентъра на взрива в Хитрино