Хлябът поскъпна изпреварващо с между 20 и 30 стотинки в няколко града, показа проверка на "По света и у нас". Причините са очакваното увеличение на цената на природния газ от октомври и по-слабата реколта на пшеница. От Комисията за защита на конкуренция ще обсъдят възможността да бъде направено разследване в сектора, заради заявката за по-високи цени и доколко те отговарят на икономическите условия.

Поскъпване на хляба ще има, въпреки че България разполага с достатъчно количества зърно, категорични са от Асоциацията на зърнопроизводителите. Реколтата от пшеница тази година е с 15% по-ниска от очакваното. У нас годишно се потребяват около 1,8 млн. тона пшеница, а добивът е над 5 млн. Заради очакваната по-ниска реколта обаче, зърноопроизводителите вече са вдигнали цените с 25%.

Ася Гочева: Хлебната пшеница на пристанище се търгува за около 360 лева за тон, докато тази, която се нарича фуражна - тя е на цена около 340 лева за тон.

Поскъпването на пшеницата е и основно основание за хлебарите да вдигнат цените.

Димитър Бакалов, производител на хляб, Благоевград: Винаги ще има промени, когато има лоша година. Въпросът е, че различните фирми, различни надценки слагат, а това се получава от различната суровина.

Така например в Пловдив цената на най-масовия хляб се е повишила с около 30 стотинки, показа проверката ни в търговските вериги. Белият вече струва 1.10 лв, а преди десетина дни е продаван за 0.88 лв.

Ангел Грозев: Увеличението е с 25 ст. Беше 0.90 лв., сега е 1.15 лв.
Магдалена Дамянова: Да. Повишава се постоянно. Може би от 2 месеца вече.

Заради обявеното увеличение на цените, Комисията за защита на конкуренцията обмисля проверка на сектора.