Хлябът в Пловдив и в Пазарджик поскъпна. Цената му е увеличена с около 25 процента. Според хлебопроизводителите причина за повишението са по-високите изкупни цени на пшеницата, по-скъпият ток и газта.

Пловдив

В Пловдив цената на най-масовия хляб се е повишила с около 30 стотинки, показа проверката ни в търговските вериги. Белият вече струва 1,10 лв., а преди десетина дни е продаван за 88 стотинки. Потребителите вече усещат драстичното поскъпване и твърдят, че това ще се отрази на семейния бюджет за храна.

Ангел Грозев: Увеличението е с 25 ст. Беше 0,90 ст. сега е 1,15 лв.
Магдалена Дамянова: Да. Повишава се постоянно. Може би от 2 месеца вече. Поне 0.60 ст. Който е бил 0.80 вече е един и нещо.
Маргарита Колева: Усеща се. Не е толкова фрапиращо, но покрай другите продукти се усеща и това повишение на хляба, защото най-много се консумира. Горе-долу с едно 0.50-0.60 ст. е увеличението, което не е малко.

В някои от малките пекарни също има повишение на цената. При други пък тепърва предстои поскъпване на тестените изделия. В хлебопекарна цената на белия и типовия хляб в момента е 1 лев. Но тук прогнозират, че скоро те ще повишат с 0,50 стотинки.

Ангелина Димитрова - продавач в пекарна: Повишение на брашното със сигурност има и предполагам, че с ежегодишното повишение на тока, което сигурно и тази година ще го има, ще повлияе със сигурност за повишаването на цената на хляба, защото при всички положения това ще повлияе и на калкулацията за цената на един хляб.

Цената на диетичните хлябове и закуски също ще се повиши. A потребителите вече се притесняват, че наред с хляба, цените на останалите хранителни продукти също ще се повишат.

Вдига се цената на хляба: Каква е причината?

Вдига се цената на хляба: Каква е причината?

Хлябът започна да поскъпва. Причината - увеличението на цената на пшеницата на световните борси и поскъпването на газта у нас. Увеличението е с около...