Нажежените отношения с Турция доминираха последните дни от предизборната кампания в Холандия. Утре гражданите й ще избират парламент, а вотът е първият от поредица важни избори в Европа тази година. Опасенията са, че антиевропейската партия на Герт Вилдерс може да спечели безпрецедентна подкрепа, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40% от холандците все още не са решили за кого да гласуват. Тази вечер е последният предизборен дебат между всички водачи на листи. Нашият екип ще следи утре изборите в Холандия от политическата столица на страната Хага.

Скандалът с Турция е тема номер 1 в последните дни от предизборната кампания. Всъщност вече не става въпрос за скандал, а за дипломатическа война. Темата преобладава навсякъде и във вестникарските заглавия и в дебатите между политиците.

Спец.пратеникът на БНТ Десислава Апостолова потърси за коментар Вибо Темпел - бивш политик и бивш журналист в холандския вестник "Ханделсблат". Той много добре познава ситуацията в Ротердам, но и в цяла Холандия.

БНТ: Г-н Темпел, в навечерието на изборите в Холандия сме и няколко дни след вълненията по улиците, смятате ли, че холандското правителство постъпи правилно по отношение на Турция или просто това беше прекалена реакция?
Вюбо Темпел, журналист: Не, правителството на Холандия нямаше избор. Имаше опит за организиране на посещение на турския министър, много дипломатически разговори се водиха и в един момент Турция каза ще ви изнудваме и се оказа, че решение няма. Холандското правителство нямаше друг избор освен да каже: "не сте добре дошли".

БНТ: Миграцията беше важна тема в кампанията. Смятате ли, че процесът на интеграцията е успешен или не?
Вюбо Темпел, журналист: Няма да кажа да или не, а ще кажа работим по този въпрос. Това е един град, в който живеят представители на 117 нации. Те трябва да свикнат да живеят заедно и работим, за да постигнем тази цел. Точно това трябва да се постигне, а не да се организират вълнения като тези в събота вечер. Трябва да се опитаме да живеем заедно и не искаме една група да бъде подкрепяна в своята агресия срещу останалите.
БНТ: Какво очаквате от изборите утре?
Вюбо Темпел, журналист: Очаквам да съставим коалиция, ние сме страна на коалициите и обикновено 5-6 партии участват в правителството.

Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с 3% пред крайнодясната популистка Партията на свободата на Герт Вилдерс. Само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

Очевидно холандците одобряват действията на своя премиер спрямо Анкара и той печели все повече симпатии. В понеделник големите вестници в Холандия осъмнаха с по цяла страница реклама на Рюте, с негова снимка, под която пише "Марк, висок 1,93, ерген, простестант". Ако Народната партия за свобода и демокрация остане най-голямата в парламента, Марк Рюте за трети път ще бъде премиер на страната.

Мария Спирова - професор по политология в университета в Лайден: Очакванията са либералната партия на Марк Рюте все пак да остане най-голямата партия в парламента. Очаква се един доста разнообразен парламент. Но по холандска традиция коалиция с Партията на свободата на Вилдерс не се прави. Така че не се очаква Вилдерс да влезе в управлението, но може да се очакват политически концесии към него.

От съображения за сигурност Герт Вилдерс беше ограничил до минимум публичните изяви по време на кампанията, но спадането на доверието към него, го принуди да приеме дебат с Рюте и да излезе сред хората. Все пак повечето холандци не вярват, че Партията на свободата може да стане първа политическа сила в страната.

Херман Бланкенстейн - журналист и радиоводещ, автор на публикации против електронното гласуване: Аз мисля, че голямата изненада на тези избори ще е, че въпреки прогнозите партията на Герт Вилдерс няма да спечели най-много гласове. Смятам, че хората са много по-радикални, когато участват в проучване на общественото мнение, отколкото, когато са в тъмната стаичка и попълват бюлетината. Надявам се разумът да проговори. Очаквам също така, социалисти, които сега участват в правителството и според прогнозите ще имат нисък резултат, да спечелят много повече проценти. Очаквам, за първи път в Холандия, пиратската партия да спечели поне едно място в парламента.

28 партии участват в изборите. Очаква се между 12 и 14 партии да си поделят 150-те депутатски места. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия. Холандците ще гласуват в сряда с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите.

Как се отразява на холандската кампания дипломатическият скандал с Анкара?

Как се отразява на холандската кампания дипломатическият скандал с Анкара?

Броени часове остават до изборите в Холандия. Интригата се върти около премиера на страната - Марк Рюте и неговата Народна партия за свобода и демокра...

Турция прекрати политическия диалог с Холандия

Турция прекрати политическия диалог с Холандия

Дипломатическият конфликт между Анкара и Амстердам продължава и в навечерието на изборите в Холандия. Извинение няма да бъде достатъчно за разрешаване...