Холандското правителство издаде „зелена облигация“ във вторник, с което си осигури близо 6 милиарда евро, превръщайки се в първата страна от тези с най-висок кредитен рейтинг, която се включи в разрастващия се пазар за екологично чисти инвестиции, предаде Ройтерс.

© БГНЕС

Холандия е шестата страна, която емитира екологосъобразен държавен дълг след други страни от ЕС като Полша, Франция, Белгия, Ирландия и Литва.

"Холандия днес е първата държава с кредитен рейтинг три пъти А, която издава зелена облигация", заяви холандският финансов министър Вопке Хоекстра в Туитър,имайки предвид рейтинга на международните холандски облигации.

Продажбите набраха 5,9 милиарда евро за облигации от 21 години, каза Фредерик Габизон, търговец на облигации в HSBC, която беше една от банките, участващи в операцията.

"Много се гордея, че днес можем да пуснем продукт, който е толкова търсен ... Много съм щастлив, че това е нещо, което пазарът очевидно чакаше", каза Елвира Еурлингс от холандската агенция за държавната хазна.

Eурлингс заяви, че това "наистина ще стимулира зеления капиталов пазар".

Изменението на климата и околната среда са неотложни въпроси за Холандия, където най-малко една трета от страната се намира под морското равнище.

Анализатори твърдят, че първата зелена облигация на Холандия е поставила висока бариера за други страни поради строгите си екологични стандарти.

Зелените облигации, при които правителствата продават дълг, специално предназначен за екологични проекти, стартираха преди десетилетие, но общият дял на зелените инструменти в световните финанси остава малък.

Според HSBC те възлизат само на 156,8 млрд. долара или два процента от световния пазар на облигации.