НОВИНИ

Холандия, Великобритания и Австралия с обвинения срещу Русия за кибератаки

Три държави - Великобритания, Холандия и САЩ, обвиниха руското военно разузнаване в извършване на масирани кибератаки с цел подкопаване на демокрацията в различни страни и нанасяне на щети за милиони евро. Великобритания нарече Русия държава-парий, Холандия обяви, че е осуетила руска хакерска срещу компютърната мрежа на Организацията за забрана на химическото оръжие.В същото време САЩ предявиха обвинения срещу 7 агенти на руското военно разузнаване за кибератаки срещу международни антидопингови агенции. Целта била дискредитиране на разкритията за държавно спонсорирана руска допингова програма. Канада също обяви подобни съмнения.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Десислава Апостолова
21:40, 04.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Едва ли е случайно - ден, след като базираната в Хага Организация за забрана на химическото оръжие приключва с разследването си на опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, на 13 април в Холандия са разкрити и експулсирани четирима руски хакери.

Четиримата руснаци, чиито имена бяха оповестени публично, са били агенти на военното разузнаване - ГРУ.

Били са заловени с шпионско оборудване в хотел до централата на международната организация.

;
ген. Оно Ейхелсхейм, ген. директор на военното разузнаване на Холандия: Операцията на руското военно разузнаване срещу Организацията за забрана на химическото оръжие е целяла проникване от близко разстояние в безжичната ѝ компютърна мрежа.

Според Великобритания случаят не оставя съмнение в руското участие в нападението срещу Скрипал. Лондон обяви и че има доказателства за кампания от кибератаки на ГРУ срещу политически, икономически, медийни и спортни институции в различни държави. Сред мишените е била и световната антидопингова агенция. В подкрепа на британските обвинения, в Съединените щати в хакерство бяха обвинени 7 агенти на ГРУ, за които американските власти твърдят, че са планирали хакерски атаки срещу международни антидопингови организации.

;

Сред обвинените са и четирима, експулсирани от Холандия.

Джереми Хънт, министър на външните работи на Великобритания: Ще дадем на Русия да разбере, че има червена линия, която не трябва да пресича.

В Москва отговориха на обвиненията с ирония.

Мария Захарова, говорител на руското МВнР: В едно шишенце са забъркали всичко - и ГРУ, и кибершпиони, и кремълски хакери и антидопинговата агенция. Някаква адска смес от парфюми. Богатата фантазия на колегите ни от Великобритания няма граници.

Това е поредната ескалация на напрежението в отношенията с Русия, след като на 5 септември Лондон обвини двама агенти от ГРУ за нападението срещу Скрипал. Великобритания сега се готви да обсъди със съюзниците си допълнителни санкции срещу Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки
НАТО и ЕС подкрепиха държавите, обвинили Русия в кибератаки
Македонският премиер отхвърли исканията на ВМРО-ДПМНЕ за служебно правителство
Македонският премиер отхвърли исканията на ВМРО-ДПМНЕ за служебно правителство