Холандският парламент гласува искането на група депутати за връщане на визите за Албания поради "увеличената албанска престъпност" в тази страна.

Холандският външен министър Стеф Блок заяви, че затягането на визовия режим е неоснователно и че може да усложни отношенията с Албания
Холандският външен министър Стеф Блок заяви, че затягането на визовия режим е неоснователно и че може да усложни отношенията с Албания

Това решение дава право на правителството на Нидерландия да се обърне към Брюксел, тъй като Европейският съюз има последната дума по отношение на изискването за освобождаване от визи за албанските граждани“, съобщава албанска телевизия.

Искането за визите за албански граждани се казва, че това е необходимо поради очевидното увеличение на престъпността на албанската мафия в Холандия, че тези престъпни организации злоупотребяват с възможността да пътуват без визи в цяла Европа и да разширят мрежата за контрабанда.

„Бяхме принудени да търсим спиране на визите за Албания по различни причини, включително предотвратяването на трансграничната престъпност. Молим правителството да внесе искане до Европейската комисия да започне процедура за незабавно премахване на либерализирането на визовия режим, тъй като много албанци, пристигащи в Холандия като туристи, са замесени в трафика на твърди наркотици и трафик на хора към Великобритания“.

На парламентарната сесия холандският външен министър Стеф Блок заяви, че затягането на визовия режим е неоснователно и че може да усложни отношенията с Албания.