НОВИНИ

​Холандски министри дадоха висока оценка на България за охрана на границите

Холандски министри дадоха висока оценка на България за охрана на външната граница на Евросъюза на срещите си с министъра на външните работи Даниел Митов и на правосъдието Екатерина Захариева. По време на разговорите в Хага беше обсъдена и готовността на страната ни за Шенген, както и ходът на съдебната реформа у нас и законодателните промени в тази сфера.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:53, 06.10.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

България и Кралство Нидерландия имат много общи позиции за подхода, който Евросъюзът трябва да предприеме , за да осигури контрол и да върне сигурността на европейските граждани по отношение за справяне с миграционната криза. Двете страни смятат, че Европа трябва да се възприема като едно цяло, а границите да бъдат охранявани съвместно. Това каза външният министър Даниел Митов, който се срещна с холандския си колега Берг Кундерс, както и с министъра по миграцията Клаас Дейкхоф. Те са оценили положително усилията на България по охраната на границите.

Даниел Митов - министър на външните работи: Изключително висока оценка, особено по охраната на външните граници и усилията, които българското правителство е положило, за да пази външната граница. Холандия ще предостави логистична помощ в рамките на вече започналата и приела някаква форма обща европейска брегова и гранична охрана, като за в бъдеще също ще дават своята подкрепа и ще мотивират и други държави да се включват с ресурс и логистика.

На разговорите е обсъден и въпросът за членството ни в Шенген.

Даниел Митов - министър на външните работи: Ние винаги сме настоявали за по-бързо приемане на България в Шенген и като начало може би отваряне на въздушните и морски граници.

Холандски специалисти консултират нашето правосъдно министерство във връзка с Българското председателство на Европейския съвет през 2018-та, както и по изготвянето на наказателна политика. Холандски прокурор участва в независимия анализ на прокуратурата у нас. На среща с правосъдния министър Екатерина Захариева, холандският ѝ колега предложи експертна помощ за подобряване на работата на съдилищата, във връзка с кариерното израстване и съдийското самоуправление.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Обсъдихме напредъка на България по съдебната реформа, мисията за анализ на българската прокуратура,благодарих за съдействието, което Холандия е оказвала на България и изпрати прокурор на много високо ниво. И също и за общата работа, която имаме по българската наказателна политика.

Тема на разговорите беше и състоянието на затворите у нас, възможностите за професионално обучение в тях, както и въпросите за правата на малцинствата. Митов и Захариева посетиха новата супермодерна сграда на Върховния съд на Кралство Нидерландия, който разглежда и дела срещу депутати и министри за престъпления по служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти на Светлин Русев представят На учителя с любов
Студенти на Светлин Русев представят "На учителя с любов"
Плевнелиев: Правителството няма вина, че новият шеф на ООН не е българка
Плевнелиев: Правителството няма вина, че новият шеф на ООН не е българка