НОВИНИ

Холандски пример за интеграция на хора със затруднения

Как привличат безработните на работа в Европа - пример от Холандия. Там развиват социално предприемачество от 30-години и са успели да намерят най-работещата и полезна за обществото схема, дори за тези, които са в неравностойно положение. Ресторант с бизнес офиси, обслужван от хора с интеректуални затруднения, е модел, който би сработил и у нас.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:15, 06.03.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

„Друм“, или „Мечта“ е изискано място с бизнес-офиси и превъзходна кухня,и е сред предпочитаните за бизнес срещи в района, недалеч от Апелдорн. Клиентите са привлечени от доказано през годините класно обслужване без компросимиси, пред вид това, че обслужващият персонал е от групата на хора с интелектуални затруднения.

Томас де Хаас - управител на социално предприятие „Друм“: Сега е време за обяд и в кухнята работят много хора. Имаме двама майстори готвачи, които разпределят задачите на хората спрямо техните способности.

Под ръководството на двамата майстори, резултатите на готвачите са повече от добри. Успехът е в разделянето на сложните процеси на много елементарни действия, които стават лесни за изпълнение.

Томас де Хаас - управител на социално предприятие „Друм“: Никой тук не може сам да направи ябълков пай. Но всеки изпълнява малка и лесна задача. Ето Ян - има албум със снимки какво и как трябва да прави.
;

И станало така, че вкусният пай надскочил славата на бизнесцентъра и заваляли поръчки отвсякъде. Допълнителен бонус за Друм. Освен пая, бизнесът им е добре планиран и съобразен с пазара.

Томас де Хаас - управител на социално предприятие „Друм“: Направихме това място за бизнес срещи защото сме близо до индустриалната зона, намираме се между два града. Мястото е достъпно с кола, с влак. Хората идват отново и отново, защото поддържаме високо качество. Социалният бранд беше важен в началото, но бизнесът много бързо се адаптира към нас.

Макар и предприятие с известна печалба, никой тук не получава заплата. Работата е форма на трудова терапия и предпирятието е успешно съчетание с дневен център на хора с някакъв вид затруднения, който се финансира и от съответната община. Ползата от това съчетание е двуяка.

Фреди Улмс - фондация за хора с ментални увреждания „Де Пасарел“: Важното е обществото да вижда хората с увреждания, техните възможности, важно е за тяхната интеграция. Добре е и за родителите на хората с увреждания, които виждат че децата им се приемат от обществото. Само по себе си това е много стимулиращо за тях, те развиват нови умения, стават все по-независими от помощта на обществото.

Фреди Улмс познава нашата действителност твърде добре, от години Фондация Пасарел работи в България. И смята, че места като това са напълно възможни и у нас.

;
Фреди Улмс: Вашето законодателство не пречи да се започне, може би с по-малки проекти, все пак. Но трябва време и въображение - на социалните организации и професионалисти да израснат, време и за хората с увреждания, които в България са свикнали да ги третират като пациенти, а не като работници. Трябва време и за обществото - да свикне с тях.

Затова витрината тук също е важна - всеки минувач може да види работата на помощник -готвачите и сам да се увери в способностите им. Деликатесният ябълков пай е само за отскок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха автомобилния салон в Женева (СНИМКИ)
Откриха автомобилния салон в Женева (СНИМКИ)
Видинчани превърнаха в трибагреник фасадата на кооперацията, в която живеят
Видинчани превърнаха в трибагреник фасадата на кооперацията, в която живеят