Холандската национална железопътна компания NS заяви, че ще плати десетки милиони евро като компенсация за евреите, транспортирани до нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. Плащането от NS за това, което тя нарича "черна страница в историята на компанията" е и за оцелелите, които са били отведени в лагери, плюс роднини на починалите.

Компанията спечелила милиони евро по днешните курсове, след като е натоварена от окупационните нацистки сили да транспортира еврейски семейства в лагери на смъртта.

Семейства, ръководени от бившия физиотерапевт от футболния клуб "Аякс" Сало Мюлер, който е загубил и двамата си родители по време на войната, години наред водят кампании за компенсации.

"Смята се, че няколко хиляди души имат право на помощ, включително около 500 оцелели. NS ще задели няколко десетки милиона евро за това през следващите години", се казва в изявление на ж.п. компанията.

Най-вероятно става дума за 5000-6000 души.

NS се извини за ролята си във Втората световна война през 2005 г., и от тогава специална комисия уточнява размера им.

Смята се, че оцелелите ще получат по 15 000 евро, а между 5000 и 7500 евро ще бъдат дадени за деца, родени преди, по време или след войната, вдовици или вдовци.