НОВИНИ

Холандският премиер​ Марк Рюте: Забележките на Ердоган са неуместни​

Холандският премиер Марк Рюте нарече "налудничава забележка" турското твърдение, че холандците са действали като "фашисти" със забраната за външния министър да кацне в Холандия, за да води кампания, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
17:58, 11.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
холандският премиер​ марк рюте забележките ердоган неуместни​

"Аз разбирам, че са ядосани, но това, разбира се, е неуместно", заяви Рюте в южна Холандия по време на митинг от кампанията за парламентарните избори в страната в сряда.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че холандците "не знаят как да водят политика и международна дипломация". "Всички те са нацистки останки, фашисти", заяви турският лидер на митинг в Истанбул, след като холандското правителство оттегли разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър. Чавушоглу възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на турския президент.

Премиерът на Холандия заяви, че не е правилно "турски министри да водят кампания в Холандия сред холандския народ, с възможни турски паспорти - да, но преди всичко холандски граждани". Въпреки гневните думи, Рюте каза, че е важно да се запазят добрите отношения с Турция. "Ние ще направим всичко, за да запазим отношенията с Турция колкото е възможно добри и силни", каза Рюте.

Холандия и Турция са съюзници в НАТО и чрез Европейския съюз, който има важно споразумение с Турция за миграционния поток, напомня АП. Същевременно организаторите на планирания митинг в Ротердам с участието на турския външен министър призоваха към спокойствие, съобщава агенцията.

"Ние призоваваме всички наши граждани да останат вкъщи, спокойни и притихнали", посочиха организаторите на митинга. Според тях решението на холандското правителство е "недемократично и против свободата на събирания и свободата на изразяване". След отмяната на митинга, организаторите посочиха, че турско-холандските граждани, които имат право да гласуват на турския референдум, "ще дадат подходящ отговор" при гласуването на референдума, който холандското правителство смята за стъпка назад в демократичния процес в Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на обувната фирма в Дупница не изплати част от заплатите на шивачките
Шефът на обувната фирма в Дупница не изплати част от заплатите на шивачките
Тереза Мей може да даде ход за Брекзит още следващия вторник
Тереза Мей може да даде ход за Брекзит още следващия вторник