Върховният съд на Холандия днес потвърди по-ранно решение, че холандската държава е частично отговорна за смъртта на 350 босненски мюсюлмани през 1995 г. при Сребреница. Магистрати определиха холандската вина на 10 процента - колкото е била вероятността холандските военни да предотвратят убийствата.

Холандските сини каски е трябвало да разрешат на жертвите да останат в създадената зона за сигурност на ООН и с извеждането им са ги хвърлили в ръцете на босненските сръбски сили, решиха магистратите в Хага. Според тях холандският батальон от мироопазващите сили е действал незаконно при евакуацията на 350-те души.

Решението в Хага е по иск на близки на убитите. Случаят би могъл да се превърне в правен прецедент за отговорността на държави, предоставящи военни контингенти за мироопазващи мисии. Създава се и възможност за изплащане на компенсации на близки на жертвите.

Общо 8000 босненски мюсюлмани от мъжки пол загинаха при Сребреница преди 24 години - най-масовото убийство в Европа след Втората световна война. Съдът отхвърли второто обвинение по случая - че холандските сини каски са съдействали незаконно за преместването на хората, събрали се извън базата на ООН.

© БГНЕС