Холивудски знаменитости следят с вълнение изборите в малкия източногермански град Гьорлиц. В неделя там се гласува и има вероятност да бъде избран кмет от дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". В града е сниман не един филм с номинация за "Оскар". С отворено писмо, към което се присъединяват все повече известни кино творци, те призовават жителите на Гьорлиц да не обръщат гръб на толерантността и гостоприемството.

Това, че в Холивуд не са аполитични, е известно. За първи път обаче кинозвезди се обръщат с молба към жителите и то на едно малко градче на границата с Полша. В открито писмо те изразяват притеснението си, че в неделя за кмет може да бъде избран десен популист.

Михаел Симон де Нормиер, продуцент на филма "Четецът": Не мисля, че това трябва да бъде човекът, който да представя Гьорлиц. Разбира се, жителите трябва да го решат. Но и те трябва да вземат насериозно знака, който ще излъчат към света, ако "Алтернатива за Германия", която е консултирана от Стив Банън - бившият главен стратег на Тръмп, вземе властта.

Михаел Симон де Нормиер познава Гьорлиц от снимките на своя кинохит "Четецът". Градчето, което е било пощадено от бомбардировките през Втората световна война, е известно с живописния си център и средновековна архитектура. Още по времето на ГДР в Гьорлиц са снимани много филми, а след обединението вече се продуцират и в Холивуд.

Михаел Симон де Нормиер, продуцент на филма "Четецът": "Мисля, че хората искат да бъдат чути. В нашето отворено писмо им казваме: "Все още имаме връзка и очакваме с нетърпение да се видим отново и да поговорим с вас". Това е писмо на приятели. С него не им казваме какво да правят".

От друга страна Гьорлиц и районът е с най-висока безработица в провинция Саксония. Страхът от загубата на още работни места е голям. "Алтернатива за Германия" издига за кмет полицай. Той води в проучванията пред кандидата на консерваторите - тромпетист.