НОВИНИ

Хонконг отбеляза с тържества и протести 22 години от предаването си на Китай

Масова демонстрация и щурмуване на регионалния парламент в деня, когато Хонконг отбеляза 22-та годишнина от връщането му на Китай. Протестите против законопроекта на правителството за екстрадиране в Китай не стихват, въпреки че работата по него беше замразена. Опозиционната организация "Граждански фронт за човешки права" настоява той да бъде окончателно изтеглен.

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 01.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Хонконгската полиция посрещна със сълзотворен газ и палки демонстрантите, главно студенти, които щурмуваха сградата на Законодателния съвет. Съобщава се за пострадали и от двете страни. Стъклените врати бяха разбити и силите на реда не успяха да спрат стотици хора, които проникнаха вътре. Когато това стана, полицията отстъпи и ги остави да се движат свободно. Те изразиха гнева си с графити по стените, нанесоха сериозни щети и влязоха в пленарната зала.

По-рано през деня демонстранти отбелязаха днешната годишнина, като издигнаха наполовина пред парламента черен и хонконгски флаг.

Мъж:Тези протести ще продължат дълго, ако правителството не изтегли напълно законопроекта и не възстанови общуването с хората.

Идеята да се предават хора, за да бъдат съдени в Китай, се приема като заплаха за върховенството на правото на острова и протестиращите искат оставката на лидера Кари Лам.

;

Церемонията за годишнината протече при извънредни мерки за сигурност. Официалните лица и гостите я проследиха в конгресния център, а не навън, както става обикновено.

Кари Лам, лидер на Хонконг: Подкрепен от родината и отворен към света, Хонконг продължи да се възползва от уникалните предимства на принципа "една страна, две системи".

Великобритания върна Хонконг на Китай през 1997 г. Пекин се задължи да зачита демократичните свободи на острова до средата на този век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария с товарен влак спря движението между Кресна и Благоевград
Авария с товарен влак спря движението между Кресна и Благоевград
Левски с равенство срещу шампиона на Швейцария
Левски с равенство срещу шампиона на Швейцария