НОВИНИ

Хора от селата край Хисаря останаха без дърва на прага на зимата

Забавена доставка на дърва за огрев може да остави десетки домакинства в община Хисаря на студено. Хората са предплатили кубиците дървесина на преференциални цени още през лятото, но досега не са получили нищо. Това принуди министерството на земеделието и храните днес да потърси спешно решение.

bnt avatar logo
от екип на БНТ 2
20:30, 05.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В село Мало Крушево възрастни хора и инвалиди вече стоят на студено, макар че още през август са платили за дърва на общината.

Ненка Апостолова – жител на село Мало Крушево: Направихме списък. Вземаха парите. Отидоха си и не докараха дърва.
Янко Димитров: Бяхме първите от записаните в списъка за дърва. На някои събраха парите. Докараха на 4 човека дърва. На нас няма.

Хората се принудени да горят подръчни материали.

Пенчо Николов: От навеса, от къщата правих ремонти, нарязал съм ги на трески, чат пат паля печката , когато е много студено.

В същата ситуация са много домакинства от 10 села в района на Хисаря. Наетите от общината фирми бавят доставките.

Цветан Стоянов, директор ОП „Общинско горско стопанство” – Хисаря: Секачите им избягаха на двете фирми, отидоха някъде да работят на друго място...нямаха работници и стояха един месец почти не работиха на хубавото време.

От общинското горското стопанство увериха, че всички платили ще получат дърва. Днес от държавното лесничейство раздадоха по 5 кубика на крайно нуждаещи се трудно подвижни хора.

Атанас Добрев – зам. министър на земеделието, храните и горите: Сега ще изготвим график и ще ви кажа кога ще дойде и вашата дървесина.
Спас Тодоров: По-друго е така - куража е друг.

Дървата от държавния фонд също ще бъдат на преференциални цени.

инж. Ботьо Арабаджиев – директор на Южно централно държавно предприятие: Няма да е проблем, но няма да стане веднага, понеже и ние също работим по график.

Двете фирми, които добиват дървесина за държавното и за общинското предприятие в Хисаря са едни и същи. Регионалното управление по горите ще следи дървата да бъдат доставени, а масивите – защитени от бракониерска сеч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солисти на Мариинския театър гостуват в Стара Загора
Солисти на Мариинския театър гостуват в Стара Загора
Автобус във Варна потегли без шофьор, по чудо няма пострадали
Автобус във Варна потегли без шофьор, по чудо няма пострадали