Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет срещу замислените промени в системата на трудовата и медицинска експертиза. Всички те се обявиха за реформи, но не такива, които отнемат права и доходи. Протестът на национално представените организации поиска кардинални промени - адекватна, а не фиктивна помощ за трудовата им интеграция. Недоволните настояха също така, всички детайли по реформата да бъдат обсъждани с тях.

София

Пристигнаха с автобуси от цялата страна. За първи път хора с увреждания се събират на толкова масов протест. Разгневиха се от намеренията за реформи, с опити да им бъдат отнети права.

Калина Бонева: Ние сме тук за честна и открита реформа, която до момента не се състоеше както трябва, с надеждата, че някой трябва да разбере, че нещата трябва да са открити, прозрачни.
Кристиян Григоров: Бърза, но и на качествена реформа, защото тази реформа се бави много дълго.
Адриана Стоименова - Център за психологически изследвания: Искаме ли социална помощ, асистенти, нито едно право не трябва да се губи по време на реформи.

Протестът внесе декларация в Министерския съвет, в която приветстват оттеглянето на наредбата за лекарската експертиза, но настояват да бъде оттеглена и концепцията за оценка на работоспособността на социалното министерство. В нея те виждат намерения да се отнемат инвалидни пенсии, жизненоважно за тях право.

Андриан Асенов: Искат да работим искат да ни премахнат пенсиите за това защото сме работоспособни, а никой не ни намира работа. Къде са хората които да ни намерят работа.
Виктор Асенов: Защото независимо че има закони и се задължават фирмите, те не назначават хора с увреждания.
Калина Бонева: Страхуват се...
Виктор Асенов: Страхуват се и трябва наистина да има честна и открита реформа.
Александра Георгиева: Да има повече достъпни сгради за хората с увреждания и да успеем да си намерим работа.
Кристиян Григоров: Не всичко е въпрос на пари, някои неща са въпрос на организация, на воля, на социални политики, на отношение към хората с увреждания.

Организаторите на протеста ще предложат кардинални реформи, а не надграждане на съществуващата порочна система на социални плащания.

Веска Събева - председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към МС: Индивидуална оценка, истинско включване. Тази индивидуална оценка трябва да се направи на всеки един човек, за да получи той съответната необходима подкрепа, не просто да се раздава на някой нещо защото имал право.

Протестът им даде ясен знак, че трябва да се съобразят с техните искания. И не смятат да губят инерция.

© БТА
Бойко Борисов към хората с увреждания: Реформата в ТЕЛК ще продължи

Бойко Борисов към хората с увреждания: Реформата в ТЕЛК ще продължи

Премиерът Бойко Борисов успокои хората с увреждания, които протестираха пред Министерския съвет, че реформата в системата на ТЕЛК цели да спре източва...