Скоро в Пловдив ще има Алея на кирилицата. Родолюбивата инициатива е дело на хора с увреждания и доброволци, които от няколко месеца изработват буквите на българската азбука. Идеята се заражда във връзка с домакинството на града като Европейска столица на културата.

От няколко месеца доброволците посещават работилницата, където украсяват огромните букви. Те са изработени от дърводелец, а сръчните ентусиасти ги грундират и боядисват.

Величка Маринова - председател на Националното сдружение за социално сътрудничество и партньорство: Подбрахме цвета на слънцето. Ще бъде жълто-оранжевата гама, като ще има и отенъци на розово.

Хората с увреждания и техните помощници създават буквите с голямо желание и вярват, че цветната азбука ще се хареса на пловдивчани и гостите на града.

Виктор Властанов: Нещо да има направено, което да се вижда, че то е направено от нас, че ние не сме само хора да се нареждаме там на опашка за помощи, а че можем да направим нещо, което да е видно и да е гордост за града.
Величка Маринова - председател на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство: Хората имат нужда да покажат своите възможности, да се почувстват значими. И дори някои от тях се справят много по-добре отколкото хора без увреждания.

Идеята за патриотичната инициатива се ражда, след като хората са забелязали, че повечето надписи в града са на английски. С алеята на кирилицата те искат да възпитат децата на родолюбие.

Цветанка Хаджиянева: Искам всички деца да научат буквичките.

Пъстрата българска азбука ще бъде монтирана преди 24 май в един от парковете в пловдивския квартал „Южен".